Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Hollywoodstjärnan tillbaka på hemmaplan

Fares Fares: "De där svåra åren i början, de när jag kämpade som mest, var ju i Göteborg"

Tv-drama i Los Angeles, filminspelning i Casablanca och hela Europa som sitt arbetsfält. Fares Fares är mitt uppe i karriären.
- Men Göteborg kommer alltid att ha en väldigt speciell plats i mitt hjärta, säger skådespelaren.


De sju åren Fares Fares bodde i Göteborg var viktiga år. De som formade honom och lade grunden till den framgång han haft som just nu peakar med medverkan i amerikanska storfilmer som Star wars Rouge One och Kathryn Bigelows Zero Dark Thirty, tv-serier som Tyrant och Westworld.
- Men de där svåra åren i början, när jag kämpade som mest, det var ju i Göteborg, säger Fares Fares och låter ivrig på rösten över telefon när han minns samarbetet med Mattias Andersson och tiden på Teater Tamauer och Stadsteatern.
- Där träffade jag väldigt fina vänner som jag hoppas få behålla resten av livet. Så när jag tänker på Göteborg gör jag det med ett leende.

Just nu är han på blixtvisit hemma i Stockholm för att gå på premiären av Tarik Salehs prisade thriller The Nile City Incident.  Fares Fares, som med åren bytt spår från filmkomedi till actionthriller, syns i huvudrollen som korrumperad polis.
- Jag spelar en man som tappat kontrollen över sitt liv utan att riktigt veta om det. Han blir besatt av att lösa ett mordfall, mest för att han har tråkigt på jobbet. Han är en väldigt ensam människa, allt annat än en hjälte. 

"En utmaning att hitta rätt balans"

Under fyra veckor i Kairo gjorde Fares Fares research, och hann också med att se pyramiderna. 
- Rollen var svår, det var en utmaning att hitta rätt balans: att spela en så korrupt snut och ändå få honom mänsklig eftersom det är genom hans ögon vi betraktar världen.
Filmen för oss in i en värld av prostitution, droger och utpressning. 
– Här skildras en värld av skandaler och skvaller, där någon som är vän med presidenten kanske tror sig skyddad från korruptionen men där ingen ändå går säker.
Dramat som utspelar sig i Kairo strax innan den arabiska våren bygger löst bygger på ett verkligt fall. mordet på den libanesiska sångerskan Suzanne Tamim 2008. 


- Ens vy över världen vidgas ju mer man reser och ju fler intressanta människor man träffar. Min dialektcoach var en av de första som gick med i den egyptiska revolutionen, berättar Fares Fares och fortsätter.
- Många hoppades att den skulle föra med sig något mer progressivt. De är missnöjda nu men har ändå ingen energi att göra något åt det. En del säger till och med att det var bättre förr, under Mubarak eller Mursi. Så den politiska utvecklingen går ganska långsamt.

Svenskgänget i Hollywood

Direkt efter premiären flyger Fares Fares tillbaka till Los Angeles där inspelningen av HBO-serien Westword just dragit igång. 
- Det är jättekul och jag träffar en massa roliga nya människor. Rollen jag gör är en tech.specialist, eller vad heter det? Programmerare, ungefär.
Annars hjälper han också sin bror Josef Fares med nya tv-spelet A way out, som redan väckt stort intresse. I april filmar Fares Fares också Journal 64, sista delen i en närmast absurt framgångsrik dansk polisserie för bio.
– Jag och Nikolaj Lie Kaas spelar två snutar som löser gamla fall. Vi har väldigt roligt ihop. 


Sedan 2012 har Fares Fares, i likhet med kollegor som Alicia Vikander och Matias Varela, gjort kometkarriär i Hollywood. 
– Det är många svenskar som gör väldigt bra ifrån sig i USA just nu och det tycker jag är jättekul. Vi är nära vänner allihop, även om det inte direkt är så att vi ringer varandra varje morgon och frågar vad den andre ska ha på sig. Jag och Alex (Skarsgård) är nära vänner, men han bor i New York så vi ses inte jätteofta. Även Joel Kinnaman och jag umgås, men när vi träffas är filmvärlden nog det sista vi snackar om...

Visst gläds Fares Fares åt att numera få spela mot storstjärnor som Anthony Hopkins, Ed Harris, Evan Rachel Wood och Denzel Washington. 
– Men om jag bara fick välja en höjdpunkt i karriären skulle det bli The Nile Hotel Incident. Det är den film av alla jag gjort som känns mest konstnärligt intressant. Den kommer att kännas väldigt nära hjärtat väldigt länge.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.