Hollywoods reaktioner efter det ännu osäkra USA-valet

Många amerikanska artister och skådespelare har engagerat sig politiskt inför valet – och uppmanat sina fans att göra detsamma. Efter nattens valvaka är reaktionerna starka i sociala medier. ”En man som inte ens har förlorat valet, påstår att valet är stulet” kommenterar komikern Jimmy Kimmel.

ANNONS

Det är uppenbart att ödesvalet i USA fått många ur Hollywoods kändiselit att sitta som på nålar framför tv-apparater och andra skärmar. Många har den senaste tiden gett sitt uttalade stöd till någon av presidentkandidaterna, och uppmanat sina fans att gå och rösta. ”Rösta i dag, som om det gällde ditt liv!” uppmanade Lady Gaga 3 november och tog stöd av Ariana Grande:

LÄS MER:Så kan du förstå Donald Trumps USA

Här syns regissören Spike Lee utanför vallokalen när han just lagt sin röst, efter att ha uppmanat sina följare att göra det samma ”Do the right thing”:

Kommentarerna lät inte heller vänta på sig efter nattens valrysare. Oscarsbelönade skådespelaren Charlize Theron delade med sig av sina känslor : ”Vi är alla förstörda av oro just nu” twittrade hon. Samtidigt tog hon tillfället i akt att glädja sig åt en annan politisk händelse om avgjorts: att Sarah McBride nu blir först i amerikansk historia att som transsexuell och senator röstas in i senaten i Delaware.

ANNONS

Skådespelaren Mark Ruffalo uppmanade alla att ta ett djupt andetag, och påminde om att det slutgiltiga valresultatet inte kommer att vara klart förrän tidigast om en vecka:

Kollegan Kerry Washington inskärpte, i ett inlägg, att varje röst räknas:

Komikern Jimmy Kimmel reagerade starkt på sittande president Donald Trumps twittrande på morgonkvisten om att ”valet var stulet”:

John Cusack är ytterligare en ur Hollywoods stjärnelit som upprörs över Trumps uttalanden efter den första rösträkningen på onsdag förmiddag. ”Trump vill sluta räkna röster nu – han är galen! Vi har grundlagsskyddad rösträtt som han inte personligen kan ställa sig över. Och vi kommer att vinna.” skrev filmstjärnan bland annat i sin tweet:

Det antidemokratiska uttalandet om att sluta räkna röster upprörde även exempelvis författaren Anne Appelbaum:

Beyoncé, Lady Gaga, Bruce Springsteen, Taylor Swift, Cardi B, Eminem och Ariana Grande är bara några i en strid ström artister som uppmanat väljarna att rösta på Joe Biden och Kamala Harris. Bland dem som natten till 4 november i stället hejade på den sittande presidenten Donald Trump finns exempelvis skådespelarna Dennis Quaid, Jon Voight och rapparen Lil Pump.

LÄS MER:Recension: ”The Comey rule” – HBO Nordic

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS