Jämställdheten i Hollywood blir inte bättre, enligt en ny studie. ARKIVBILD.
Jämställdheten i Hollywood blir inte bättre, enligt en ny studie. ARKIVBILD.

Hollywood långt från jämställt

ANNONS
|

Kvinnor hade mindre än en tredjedel av samtalstiden i de 700 mest populära filmerna mellan 2007 och 2014, visar en ny studie från University of Southern California som har undersökt jämställdheten, eller bristen på sådan, i Hollywood.

Studien presenterar enligt de ansvariga forskarna "en helhetsbild av Hollywoods oomtvistliga fördomar mot kvinnor, svarta och hbtq-personer i film".

Forskarna fann knappt några tecken på förbättring över tid. Bland de mest populära filmerna från 2014 fanns 21 stycken med en kvinna i huvudrollen och två med en kvinnlig regissör, vilket var ungefär samma som 2007, förutom att antalet kvinnliga regissörer då var tre stycken. Av samtliga 700 filmer var endast tre regisserade av svarta.

ANNONS
-Genom att mäta trender över tid blir det tydligt att man inte har nått någon framgång vare sig på film eller bakom kameran vad gäller att representera verkligheten, säger professor Stacy L Smith från USC.

I fjolårets 100 mest populära filmer var 73,1 procent av de talande eller namngivna rollfigurerna vita. Inte en enda av dessa filmer hade en skådespelerska som var över 45 år gammal.

ANNONS