Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hodor tillbaka i Game of Thrones

Den två meter långa skådespelaren Kristian Nairn försvann i ett år. "Mitt liv har förändrats."

– Det har känts konstigt att inte ha Hodor i mitt liv. Han är som en gammal vän så jag är glad över att vara tillbaka, säger den över två meter långa skådespelaren Kristian Nairn när GP träffar honom i foajén på Gothia Towers, en kylig men solig fredagsförmiddag i april. Han har precis anlänt från flygplatsen för ett kort Sverigebesök.

– Mitt liv har förändrats otroligt mycket på fem år, allt är annorlunda. Det känns fortfarande som en dröm, men jag älskar det, jag vill inte att det ska ta slut.

De var få som förutspådde hur stor den kritikerrosade serien baserad på George R.R. Martins böcker faktiskt skulle bli. Med fem säsonger bakom sig och en sjätte inspelad har den nått kultstatus bland fansen.

– Jag tror att det beror på att den ligger på gränsen mellan fantasy och verklighet. Även om den innehåller magi så handlar den mer om riktiga motgångar som människor kan identifiera sig med.

Under hela serien säger Kristian Nairn ett enda ord; sitt namn Hodor. Men trots det har han blivit en av seriens mest älskade karaktärer.

– Hodor är ett mysterium. Han är en väldigt unik karaktär utan någon dold agenda. Han är bara en snäll person och jag tror att det är det som gör honom så omtyckt, säger Kristian Nairn.

Game of Thrones har framförallt blivit känt för sitt stora karaktärsregister och komplicerade historier, men också för sina tvära kast i handlingen. Under seriens gång har vem som helst, när som helst, kunnat bli dödad.

– Vi får manuset för hela säsongen så vi vet alltid när en stor händelse ska komma. Men det är klart att det blir jobbigt när man måste säga hejdå till sina vänner.

Och ända sedan starten har Game of Thrones också fått en hel del kritik för sitt våld och sina nakenscener.

Du var själv naken i en scen, hur var det?

– Hemskt! Det var den värsta dagen i mitt liv, det skulle egentligen ha varit 20 personer på plats men i stället var det 300. Men jag gillade ändå den scenen eftersom den var så oskyldig.

– Jag har inget problem med nakenhet så länge karaktärerna är representerade på ett bra sätt, vilket jag tycker att de är i serien. Män är nakna i samma utsträckning som kvinnor och det är en serie med stor mångfald.

Är mångfald viktigt för dig?

– Det är jätteviktigt. Med tanke på att jag är en homosexuell man som växt upp i ett inskränkt samhälle på Irland så är det självklart att jag tycker att det är viktigt. Och jag hade inte kunnat vara med i en serie som inte höll med.

Trots framgången med Game of Thrones bestämde sig Kristian Nairn efter fjärde säsongen att ta en paus. Han ville resa, spela in en film, och satsa på sin DJ-karriär.

– Jag har varit en DJ i tjugo år och det är min stora passion. Trots att jag har gjort tusentals spelningar blir jag fortfarande nervös och det är så jag får mitt adrenalin, säger han och berättar att det var samma adrenalinjakt som gjorde att han sökte till Game of Thrones.

– Egentligen är jag ganska blyg men jag försöker hela tiden pusha mig själv att prova nya saker. Jag tror att jag är beroende av att lämna min ”comfortzone”.