Historisk Hammarkullekarneval

I kväll släpps boken om karnevalens historia.

ANNONS
|

"Jag blev helt knockad" Maria Wångersjö beskriver känslan för tio år sedan då hon upplevde sin första Hammarkullekarneval. Nu har hon skrivit en bok om karnevalen och dess historia.

I kväll blir det boksläpp på café Hammarkullen. Många av de medverkande kommer för att fira boken Hammarkullekarnevalen. De första 40 åren av Maria Wångersjö, som försetts med runt 70 färgfotografier av Ragnar Lång och Stefan W Persson ur karnevalens långa, innehållsrika historia.

– Jag har velat låta de medverkande själva komma till tals i boken och berätta med egna ord, säger författaren Maria Wångersjö, själv bosatt i Hammarkullen sedan tio år. Det är här hennes dotter spelar i El Sistema och går i dansgrupp. Och det var här hon för första gången upplevde Hammarkullekarnevalen och blev "helt knockad":

ANNONS

– Jag kunde inte tro att det var sant! All gemenskap och stolthet. Sedan dess är karnevalen årets höjdpunkt för mig, som för alla andra som bor här. Alla bjuder in alla och är goda grannar.

I år är karnevalståget, med sina många musiker och dansare i fantasieggande dräkter, också förstärkt med en vietnamesisk lejondansgrupp från Gnosjö.

– Det blir något helt unikt, lovar Maria Wångersjö.

I boken, som hon skrivit på uppdrag av ABF, söker hon svar på frågan hur Hammarkullekarnevalen kunde bli så framgångsrik och långlivad, medan så många andra karnevaler, stadsdelsfester och stadsfestivaler lagt ner, bytt inriktning eller gått i konkurs.

– Det har varit superintressant att försöka ta reda på det, och jag har intervjuat många pionjärer från 1970-talet. Deras upplevelser av karnevalens betydelse har skapat känslan att jag parallellt också skriver stadsdelen Hammarkullens historia.

Karnevalen, som grundades 1974, har skapat stolthet och gemenskap i området.

– Den betyder oerhört mycket för alla oss i Hammarkullen. Mediebilden och den offentliga bilden av området har inte alltid varit så positiv. Många som säger "stan" menar kanske bara innerstan. Karnevalen startades som en reaktion mot det.

Boken skriver fram karnevalens historia också ur ett Folkbildnings- och Föreningsperspektiv.

– Karnevalen är så oändligt mycket mer än att bara gå ut och dansa en helg, säger författaren.

ANNONS

– Det ligger ofta tusentals timmars träning bakom. I Hammarkullen finns en stor mängd dansföreningar, så väldigt många dansar året om. Det rör sig om en stor samlad expertkunskap, du kan få se femton till tjugo olika bolivianska danser i samma karnevalståg.

ANNONS