Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Historien om Salaligan blir film

De spred skräck i 1930-talets Sverige. Nu blir historien om Sala-ligan en dramatisk filmthriller. -Jag har tänkt på The talented Mr Ripley för att sätta tonen, säger regissören Per Hanefjord.

De brukar kallas Sveriges värsta mördarliga, gänget som leddes av den karismatiska och psykopatiska Sigvard Thurneman, som gärna ägnade sig åt hypnos och mystik. Och rånmord. På 1930-talet satte de den lilla orten Sala på kartan när de mördade fem människor i trakten, inspirerade av sin tids gangsterromantik a la Al Capone.

  

Mycket research

Nu blir hemskheterna film, en thriller med dramatiska inslag med Per Hanefjord som regissör. Han hoppas kunna återförenas med manusförfattaren Maria Karlsson (Snabba cash-trilogin) som han gjorde sin senaste film Tyskungen med. Rättigheterna till boken Den magiska cirkeln: hela historien om Salaligan av journalisten Anders Sundelin innehas av filmproducenten Helena Danielsson (Tyskungen, Svinalängorna).

-I den finns gedigen research. Nu ska vi börja skriva manus, vi har läst på och varit i Sala och tittat på miljöer och gamla arkivbilder. Just nu handlar det om att hitta rätt infallsvinkel och bestämma vad det är för film vi ska göra. Jag tycker att det är så fascinerande med gruppdynamiken, hur en kille som varit mobbad och varken är snygg eller kraftfull med hjälp av talets gåva och illusionstricks lyckas få med sig fyra andra på rånmord, säger Per Hanefjord.

  

Som i vår tid

Han tycker sig också se paralleller till vår tid.

-Det är viktigt att fråga sig varför det här är intressant att berätta om i dag. Och jag tycker att det finns en parallell mellan 1930-talet och vår tid, med ekonomisk kris och högerextrema krafter på frammarsch.

Filmen om Salaligan blir en kostymfilm som kommer att kräva en budget över genomsnittet. Projektet ska utvecklas under nästa år och sedan ska finansieringen komma på plats.

-Jag skulle tro att det kan bli en färdig film 2016 om allt flyter på.

  

"Total psykopati"

Huvudrollen, Sigvard Thurneman, som från början hette Nilsson och växte upp med en aggressiv och alkoholiserad pappa, blir en utmaning.

-Det är en enormt spännande karaktär, han jobbade i sin pappas herrekiperingsaffär och började intressera sig för Chicago och yoga och hypnos. Och så glider han in på det här och så blir det total psykopati.

  

Har du någon skådespelare i åtanke?

-Nej, inte än. Men jag har en bild av en ung Edward Norton i huvudet.

  

SALALIGAN:

1930-1936 mördade Salaligan fem personer i trakterna kring tätorten Sala.

Ligan bestod av fem unga män som träffades i slutet av 1920-talet.

Ledaren för gänget, Sigvard Thurneman, bildade Den magiska cirkeln. Han var influerad av homeopati och yoga.

Polismakten i trakten var dåligt rustad för ligans organiserade kriminalitet men efter otaliga tips kunde den gripas 1936.

Fyra av medlemmarna i Den magiska cirkeln dömdes till livstids fängelse.

Sigvard Thurneman blev förklarad sinnessjuk och satt på Säter i 30 år.

  

Se dokumentärfilm om Sala-ligan här: http://www.youtube.com/watch?v=QL7oD88TE2c