Bild: Henrik Montgomery/TT
Bild: Henrik Montgomery/TT

Historieätarna anmäls

Nu anmäler företagare i RUT-sektorn SVT:s tv-program Historieätarna.

ANNONS
|

Företagare i RUT-sektorn skriver i en debattartikel på SVT Opinion att de anmäler programmet Historieätarna till granskningsnämnden.

”SVT har ett krav på opartiskhet. Historieätarnas inslag om RUT var en partsinlaga från den yttersta vänsterkanten som dessutom var fullt av faktafel. Därför har vi anmält programmet till Granskningsnämnden”skriver Eva-Karin Dahl, Christoffer Sjögren, Ingalill Fägerhielm och Åsa Storm, som alla är företagare i RUT-sektorn.

"En riktigt obehaglig typ"

De sätter sig bland annat emot att Rebecka Bohlin som de menar är uttalad motståndare till RUT är den som får uttala sig som RUT-expert.

"Inslaget börjar med att en Erik Haag, endast iförd kalsonger och t-shirt, släpper in den kvinnliga städaren och Rebecka Bohlin i sitt hem. Haag beter sig genom hela inslaget som en riktigt obehaglig typ."

ANNONS

Målar upp en nidbild

Textförfattarna tycker att Lotta Lundgren och Erik Haag därmed målar upp en nidbild av den svaga kvinnan som jobbar hemma hos obehagliga män.

De skriver också att Bohlin felaktigt hänvisar till en undersökning från Skatteverket som de menar i själva verket ska ha handlat om svart arbetskraft, och inte RUT-städare som påstås.

De menar att SVT har brutit mot kravet på opartiskhet och att inslaget om RUT är en partsinlaga från den yttersta vänsterkanten, dessutom anser de att det är fullt av faktafel. "Därför har vi anmält det till granskningsnämnden", skriver de.

ANNONS