Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

"Hipp hipp" laddar för ny omgång

Känns Tiffany Persson kul? Är Kajan relevant? Att balansera förnyelse och tradition är den stora utmaningen för Anders Jansson och Johan Wester inför en ny säsong av "Hipp hipp" i SVT.

Anders Jansson, redo för tagning, tappar hakan när Johan Wester kommer in i slimmad skyddsväst och kamouflagekläder. Det är första gången de möts, Kim Andersson och Stefan Lövgren, två nya figurer i den kommande säsongen av "Hipp Hipp".

Dagens inspelningsarbete går ut på att möta ett tiotal skolungdomar i en paintball-match i en kall industrilokal i Malmös hamnområde.

-Kim Andersson är väktare på ett köpcentrum. Han är en ganska tragisk figur som har sin egen lilla polisstat med fängelse och allt. Han har sökt till polisskolan sju gånger utan att komma in och hänger hela dagarna på Hobbex och pratar vapen, säger Anders Jansson om sin roll.

Vag i kanten

Stefan Lövgren är bara några minuter gammal och är därför mer vag i kanterna. Det enda man vet är att han är Kims kompis.

-De känner varandra väl, så det blir väl bara att hänga på, säger Johan Wester.

Det har gått sju år sedan andra säsongen av "Hipp hipp" sändes i SVT. Därefter har det blivit ett antal spinoffer, bland annat en långfilm om tv-journalisten Morgan Pålsson, men inget som gjort samma succé som de korta, vardagshumoristiska sketcherna med antihjältar som hårfrisörskan Tiffany Persson.

Nu är utmaningen att förnya folkkära figurer och utveckla nya sammanhang till ett älskat koncept.

-Det uppstår problem i alla uppföljare. Nyhetens behag försvinner efter tvåan. Upprepar man sedan samma sak i trean kommer den alltid att jämföras med det som man gjorde bättre innan, säger Anders Jansson.

Hälften klipps bort

Manuset är löst och skissartatat och inspelningsarbetet, som startade redan förra året, pågår fortfarande. Sedan väntar en kräsen sållningsprocess där mer än hälften av materialet klipps bort.

Parallellt ska Anders Jansson att arbeta med serien "Starke man", i vilken han spelar kommunalråd i den fiktiva skånska kommunen Svinarp. Ett tecken på en mer samhällssatirisk riktning även för "Hipp Hipp", så här under valåret 2010?

-Det har alltid funnits ett element av samhällssatir i "Hipp Hipp", om än outtalat, säger Anders Jansson. -Sedan behöver det inte vara satir bara för att man använder politiken som arena. Vår humor ligger mer på karaktärsnivå, säger Johan Wester.