Hillary Rodham Clinton | Svåra val. En memoar

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS
|

Det tog ett tag innan titeln infann sig. Men så fick författaren också motta en hel svärm av namnförslag från Washington Posts läsare, och säkert ett och annat tips från nära medarbetare. Den personliga favoriten The Scrunchie Chronicles. 112 Countries and It’s Still All about My Hair föll snart bort, till förmån för den geniala och självförklarande Hard Choices. Svåra val heter alltså Hillary Rodham Clintons bok om sina fyra år som USA:s utrikesminister.

I förordet skriver Rodham Clinton om sina politiska bevekelsegrunder; om livet är hårt förblir (arbetet för) Amerika stort.

Här presenterar sig en kvinna med både god läsar- och familjekontakt och förmåga att hålla såväl världen som det egna ämbetet i ett stadigt grepp. Man anar vad som ska komma.

ANNONS

Några slående överraskningar rymmer inte Svåra val. På nära sjuhundra sidor utvecklar Rodham Clinton sina tankar om de vägledande amerikanska värderingarna, i praktiken omsatta genom det hon kallar ”smart makt”.

Med det senare menas användning av traditionella verktyg som ”diplomati, utvecklingsbistånd och militär makt” i kombination med större möjligheter för ”civilsamhället” att ”övervinna svårigheter och utforma sin egen framtid.” Kort och gott realpolitik framlagd för en välvillig och uthållig läsekrets.

Hillary Rodham Clinton har sina fans. Och även om hon inte officiellt tillkännagivit nån kandidatur, känns självklart denna bok som en produkt av ett presidentämne. När Svåra val (Hard Choices) i början av juni kom ut i USA lanserades den stort, och redan nu finns den översatt.

Trots tidspress får väl Margareta Eklöf och Roland Poirier Martinsson sägas ha gjort ett gott jobb. Tyvärr tyngs texten ändå av korrekturmissar och stavfel, vilket ofrånkomligen reser frågan om varför dessa ministermemoarer getts ut på svenska så snabbt. Visst är en amerikansk toppolitiker som Rodham Clinton en betydande makthavare, men inflytandet över skandinaverna förutsätter sannolikt en del marknadsföring.

Att skriva nåt om kulturimperialism är kanske onödigt eller rentav överflödigt. Faktum är att Rodham Clintons ord talar för sig själva, och att de från en ganska bred, svensk horisont oftast borde te sig rätt svårsmälta.

ANNONS

Så beskriver till exempel det före detta statsrådet avrättningen av Usama bin Ladin som den ”klaraste och modigaste demonstration av ledarskap” hon nånsin upplevt. När hon dessutom förklarar militärevakueringen av bin Ladins familjer innan sprängningen av deras boningshus som en ”human gest” och ett utslag av ädla amerikanska värderingar, framstår resonemanget som både hårresande och bisarrt.

I all sin inlindande rättframhet är Svåra val likafullt en logisk historia. Ett antal geografiska kapitelblock redogör för konflikter och dess tänkbara lösningar. Grovt räknat kan världen delas in iDe oberäkneliga (Central- och Sydamerika, Kina, Ryssland), De pålitliga (Europa), De beklagansvärda (Afrika) och De galna (Nordkorea, Mellanöstern).

Varje problem kräver sin metod. Varje utmaning sitt angreppssätt. Rodham Clinton ångrar sitt stöd för Irakinvasionen under Bushregimen, men är snar att framhålla sin kritik mot Barack Obama under primärvalen 2008.

I sin inställning mot ledarna för Iran, Syrien, Venezuela, Kuba och Nordkorea var den blivande presidenten alltför vek och villkorslös. Lova inget utan att få nåt i gengäld råder Rodham Clinton, som ien pansartuff passage berättar om den uppmärksamhet hon väckte genom sin försäkran om att USA skulle ge igen på Iran om landet attackerade Israel. ”Vi skulle kunna utplåna dem totalt”, citerar författaren nöjt sig själv.

ANNONS

Den ekonomisk-politiska- och militära makten maskerad till missionen att sprida mänskliga rättigheter, är vad denna bok avhandlar och försvarar. Ingenting konstigt med det. Men ett verk vars mest personliga inslag är noterandet av att några väggar på jobbet har samma färg som rödhakens ägg, blir ilängden svårt att uthärda.

I den jämnt strömmande floskelfloden, finns föga plats för andhämtning genom dröjande vid intressanta detaljer. Utrymmet för aha-upplevelser i Svåra val är i princip lika med noll. För den hågade USA-upptäckaren utan resebudget, blir i stället tipset att se på tv eller läsa vilken tidning som helst. Och den som till äventyrs vill plöja en självbiografi, väljer med lätthet nån annan än Hillary Rodham Clintons.

ÄMNET

Hillary Rodham Clintons memoarer Svåra val. I all sin inlindande rättframhet är boken likafullt en logisk historia. Ett antal geografiska kapitelblock redogör för konflikter och dess tänkbara lösningar, skriver GP:s kritiker Lisa Ahlqvist.

SKRIBENTEN

ANNONS

Lisa Ahlqvist är kulturskribent och regelbunden medarbetare på GP kultur. Skrev senast om Åsa Larssons Sommar i P1.

ANNONS