Sockerbruket är en fastighet där Higab har velat höja hyrorna för exempelvis ateljéer. Bild: Anna Svanberg.

Higab: Nya hyrorna kan vara olagliga

Arbetet pågår med att ge kulturverksamheter en ny hyresmodell. Nu flaggar Higab för att den kan vara olaglig.


"Om Higab inte tar ut relevanta hyror i enlighet med ägardirektivet från kommunfullmäktige, bryter vi mot både aktiebolagslagen och konkurrenslagen."

Så skrev Johan Carlsson, affärsområdeschef, i en debattartikel i GP i förra veckan.

Samtidigt har Higab, tillsammans med stadsledningskontoret, i uppdrag att ta fram ett undantag från just detta, vilket GP skrivit om tidigare.
Istället för marknadsanpassning ska hyrorna sättas med hänsyn till att många av dessa hyresgäster har det knapert ekonomiskt.

Riskerar att begå lagbrott

Nu menar Higab att man riskerar att begå lagbrott med den nya modellen.
– Det här blir något för stadens jurister att titta på, säger Johan Carlsson.

Han tillägger att aktiebolagslagen troligen inte blir något hinder i detta fall, då undantaget företrädesvis berör föreningar och enskilda konstnärer. Det kan bli svårare med konkurrenslagen, menar han.

– Den ligger och spökar i bakgrunden vid alla tillfällen där kommun, region och stat går in och utför samma verksamhet som övriga marknaden. Det är ett avgörande från fall till fall. Det finns ett riskmoment där, säger han.

Menar du att en ny hyresmodell inte är genomförbar?
– Jag hoppas verkligen att den är det. Det finns ingen som har väntat mer på det här än Higab, säger Johan Carlsson.

Higab har vid flera tillfällen hävdat att hyrorna måste marknadsanpassas och samtidigt klagat på otydliga direktiv från politikerna.

"Ge oss spelreglerna"

I processen har konstnärer, som systrarna Rabe (se artikel här bredvid), drabbats hårt av Higabs plötsliga och kraftiga hyreshöjningar.
– Vi förstår problematiken, men vi har ett uppdrag och lagar att hålla oss till. Ge oss spelreglerna så kör vi, säger Johan Carlsson.

Är det rimligt att ni använder fattiga kulturarbetare som gisslan för att pressa fram tydliga direktiv från politikerna?
– Nej. Det här borde ha kommit långt tidigare. Jag är medveten om att många har hamnat i kläm och det är jätteolyckligt, men vi kan inte göra skillnad på en hyresgäst och en annan utan hyrorna ska vara rättvisa.

Varför har ni då satt "orättvisa" hyror under så många år?
– Bra fråga. Det är något som har skett före min tid. Jag kan tänka mig att det fanns en annan bild av hur man skulle hantera hyror av lokaler då. Men det har skett för godtyckligt, vilket har lett till dolda subventioner för en del hyresgäster.