Hideo Kojima hängdes ut som Shinzo Abes mördare – hotar med stämning

På internetforumet 4chan skämtades det om att Metal Gear-skaparen Hideo Kojima liknade den man som erkänt mordet på Japans förre premiärminister Shinzo Abe. Ett skämt som spred sig till internationella politiker och nyhetssajter. Nu överväger företaget Kojima publication rättsliga åtgärder.

ANNONS

Internetforumet 4chan är känt för sin råa jargong, nihilism och tanken om att ”allt går att driva med”. När bilder på Tetsuya Yamagami, den man som erkände mordet på Shinzo Abe, började cirkulera på internet var det flera användare på 4chan som påpekade likheten mellan honom och en av Japans stora spelskapare, Hideo Kojima.

På forumet började det publiceras bilder på Kojima och flera användare hakade på och gjorde memes med texter som skulle kunna tolkas som att Kojima var Abes mördare. Bilderna spreds sedan vidare på Twitter och efter det ut i världen.

Fick allvarliga konsekvenser

Den franska högerkonservativa politikern Damien Rieu publicerade därefter en bild på Kojima med texten ”Vänsterextremism dödar” på Twitter vilket ledde till att bilden började spridas även i media, rapporterar Vice. Både grekiska och iranska nyhetssajter publicerade bilden på Kojima där han utpekades som Abes potentiella mördare.

ANNONS

Damien Rieu har sedan dess tagit bort bilden och bett om ursäkt.

I en tweet skriver Kojima publication, spelskaparens företag, att de ser allvarligt på spridandet av falska nyheter och att de överväger att ta till rättsliga åtgärder.

LÄS MER:Abes mördare planerade för annat mord

LÄS MER:Det här var Shinzo Abe

LÄS MER:Japans tidigare ledare Abe skjuten under tal

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv. För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS