Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Henrik Bromander | Kurs i självutplåning

Henrik Bromander | Kurs i självutplåning

Henrik Bromanders skarpa satir har udden riktad mot en allt mer cynisk arbetsmarknad. Hanna Jedvik har läst hans nya Kurs i självutplåning, och längtar efter mer.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Serier

Serier

Henrik Bromander

Kurs i självutplåning

Galago

Henrik Bromanders serieroman Smålands mörker från 2012 blev något av en succé, utsedd till bästa originalsvenska seriebok och belönad med Urhunden. Sedermera också en teaterföreställning med Bromander som dramatiker på Regionteatern i Växjö. Den numera Malmöbaserade tecknaren har gett ut en rad seriealbum och fanzine och är även verksam som prosaförfattare, senast med Riv alla tempel.

I den dystopiska tegelstenen Smålands mörker utforskade han utanförskap, manlighet och politisk extremism. När han nu vänder tillbaka till serierna är det med en samling tidigare publicerade alster, företrädelsevis av politisk och vänsterorienterad art. Inte sällan med inslag av satir. Många av berättelserna har ursprungligen publicerats i Arbetaren och Galago, men även tidningar som Ord & Bild och Hjälp!

Sprillans ny är titelserien Kurs i självutplåning som handlar om Maria som deltar i en intensivkurs i clownteater på en kursgård i Dalsland. Väl där dras hon med i en nedåtgående spiral av mobbning, härskartekniker och dåligt manligt beteende. Hon hamnar längst ner i gruppens hierarki och vill mest av allt fly. Istället blir hämnden ljuv.

Bromanders naivistiska svartvita teckningsstil påminner visserligen om många andra svenska serietecknares, men utan tvekan finns det något eget och personligt i hans berättande.

Vissa av historierna är inspirerade av verkligheten, som exempelvis Frige Rågsveds-trean som är hämtad från händelserna kring demonstrationerna i Kärrtorp.

Som mest slagfärdigt blir det när Bromander tar sig an arbetsrättsliga frågor och skildrar den cyniska telemarketingbranschen i serien Chefen eller situationen för bemanningsanställda på det påhittade speditionsföretaget UPX.

Henrik Bromanders serier kräver uppmärksamhet av sin läsare och rymmer varken lätta poänger eller högljudda garv. Mest av allt får Kurs i självutplåning mig att längta efter en ny serieroman signerad Bromander.