Hennes spökhistoria öppnade Lilla filmfestivalen

Emelie Lindbloms film Rum 213 hade världspremiär på biografen Draken.

ANNONS
|

På torsdagskvällen drog Göteborgs Lilla filmfestival igång. Öppningsfilm varden spöklika Rum 213.GP fick en pratstund med den långfilmsdebuterande regissörenEmelie Lindblom, inför festligheterna på röda mattan.

Varför var det viktigt att återberätta den här spökhistorien som film?

– När jag läste Ingelin Angerborns bok var den så spännande att läsa att jag inte kunde sluta. Jag fick en massa bilder i huvudet och tyckte att tonen påminde om Maria Gripes böcker som jag varit ett stort fan av sedan jag var liten.Drömprojektet var länge att hitta något i lite liknande anda: som utspelar sig här och nu, talar till moderna barn och blandar vardagliga händelser med något övernaturligt.

ANNONS

Din film utspelar sig på ett kollo. Har du själv varit på kollo?

– Nej aldrig just på kollo, men däremot på flera dramaläger. Då höll vi till på Halmstad kulturhus med vår amatörteatergrupp.

Spökade det där?

– Jomen faktiskt. Alltså dels var det en obligatorisk spökvandring som vi gick varje gång vi hade läger, men sedan fanns det också ett husspöke.

Jaha, vad var det för ett spöke?

– Han hette Möller och ryktet gjorde gällande att han hade dött under en amatörboxningsmatch som hade ägt rum i huset på 1930-talet.

I kväll blir det världspremiär för rum 213 på biografen Draken. Vad har varit svårast och roligast under inspelningen?

– Det har varit otroligt roligt att få jobba i ett längre format, och regissera alla de härliga barn som är med i filmen. Det roligaste är också det svåraste: att veta hur du bäst använder dig av din energi på ett bra sätt, så att den håller hela vägen. Det är väl lite trial and error som har gällt den här gången. Men jag är inte avskräckt, utan har börjat skriva på ett nytt projekt.

Vad tycker du saknas och skulle behövas mer av inom svensk barn- och ungdomsfilm?

ANNONS

– Jag har märkt att det görs väldigt lite film just för den målgruppen som jag har med Rum 213, mellanstadieåldern 10-13 år. De flesta filmer är antingen familjefilm som är tänkt att du ska gå och se med dina föräldrar eller andra vuxna. Eller så är det tonårsdraman. Men mellanstadiegruppen hamnar lite mitt i mellan. Samtidigt är det ju i den här åldern som många slukar väldigt många berättelser och har ett behov av att både läsa och se film.

Berätta lite om din bakgrund som filmare!

– Jag gick ut Filmhögskolan i Göteborg 2010 och har gjort flera kortfilmer bland annat min examensfilm Dark Side. Filmfestivalen i Göteborg har tidigare visat min novellfilm 2. Nu bor jag i Malmö och jobbar tillsammans med filmbolaget Dansk skalle.

LÄS MER: Lilla Filmfestivalen satsar på workshops

ANNONS