Hennes låt är för vågad för radio

Fanny Hultman, som står bakom artistnamnet F.N.Y har skrivit en låt som är för explicit för att spelas på radio.

ANNONS
|

Din låt Duktig kommer inte att spelas i vissa reklamradiokanaler för att den är för explicit. Hur känns det?

– Det är väl ingen som har gått och bojkottat den precis, men de vågar inte spela den eftersom den innehåller rader som kan anses provokativa. Jag hade inte förväntat mig att alla skulle plocka upp den, även om det hade varit kul om de gjorde det.

Låten började visst som en satir över Tommy Nilsson?

– Jo, jag satt med Gabriel Wagnberg och Alex Mood och skulle skriva en låt, och spelade Tommy Nilssons "Vill du ha sex med mig", mest som ett skämt. Men vi började snacka om hur det skulle låta om man gjorde en sådan låt om sex i dag. No offense till Tommy, men han gör det inte direkt innovativt. När vi skrev försökte få texten att vara könsneutral och inkluderande. Man vet inte vilket kön personen jag sjunger den till har.

ANNONS

Tror du reaktionerna hade varit annorlunda om låten varit på engelska?

– Absolut. Att en låt är explicit och handlar om sex har inte hindrat radiostationerna förr, även om den varit kvinnoförnedrande. Blurred lines med Robin Thicke är ett bra exempel på det. Det är en hemsk låt, men den spelades väldigt flitigt för ett par år sedan.

Blir vi för pryda när det är en låt svenska?

– Det blir mer intimt, det tyckte jag också när jag skrev den. Samtidigt måste alla få ha sin nivå. Vill man inte prata om sex eller höra en låt om det behöver man inte göra det. Jag dömer verkligen inte de radiostationer som valt att inte spela låten. Det blir ganska hardcore när man använder de orden jag gör. Men annars är den inte provokativ. Den handlar ändå om sex mellan två samtyckande personer.

Förut sjöng du på engelska, hur kommer det sig att du gick över till svenska?

– Det började med att jag skulle skriva en låt ihop med Nadja Evelina, en grym artist som sjunger på svenska. Tanken var att hon skulle sjunga in låten. Vi snackade lite om var vi befann oss i livet, vilket resulterade itexten till Ett steg fram som också är med EP:n. Hon ville att jag skulle sjunga in låten på demon, och så fortsatte det bara därifrån. Hela processen, från första låten till att EP:n kom ut förra veckan, har tagit två-tre månader.

ANNONS

När jag skrev på engelska gav jag låtskrivandet väldigt mycket tid för att det skulle kännas helt hundra, men det gjorde aldrig riktigt det. Jag är egentligen en impulsiv person, så det här sättet att jobba passar mig faktiskt bättre.

F.N.Y

Bakom artisnamnet F.N.Y står Fanny Hultman, som tidigare släppte låtar på engelska under namnet Nuoli. Hennes EP4apriltill 3junisläpptes den den 7 juni.

Singeln Duktig innehåller bland annat raden "Jag vill knulla dig", och anses för explicit för vissa kommersiella radiokanaler.

ANNONS