Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hemliga jokrar utan stjärnglans

KORSBEFRUKTNINGEN AV tv-kanalernas ­musiktävlingar fortsätter.
Fame factory var redan på skrivbordsstadiet ett smidigt sätt för Bert Karlsson att slussa nya förmågor in i festivalen. Det fungerade utmärkt även i praktiken.
I år har SVT draggat i kölvattnet efter TV 4:s Idol och lyckades få napp hos Agnes. Hon klantade som bekant till det och pratade bredvid mun, men ersattes snabbt av Idol-Måns.
Nu när de "hemliga" jokrarna avslöjats ansluter även Idol-Sebastian.
Sannolikt behöver man inte vrida om armen alltför hårt på Christer Björkman för att han ska erkänna att Idol-satsningen är ett försök att charma den unga publik som på senare år flytt SVT för TV 4. Sebastian är visserligen en obarmhärtigt genomtrist artist. Men det är ju en annan diskussion.

DE ÖVRIGA JOKRARNA? Ja, då har vi alltså Magnus Uggla som en gång kom sist i festivalen men som numera inte har speciellt mycket att förlora. Svenska folket jublar så fort Uggla höjer rösten. Vilket är ett mysterium med tanke på att han inte har skrivit ens en uthärdlig låt under de senaste sisådär 25 åren.

OCH SÅ UNO och Irma. Veteranparet med något avstannande karriärer som just avslutat en besvärande ljummen satsning på nyskriven julmusik. Julplattan med påföljande turné var knappast den rivstart som de hade behövt för att lyckas i festivalen.

TILL SIST MISSTÄNKER jag att SVT är allra nöjdast med att efter en lång övertalningskampanj äntligen lyckats få The Ark att ställa upp i festivalen. Antagligen handlar det om att Växjöbandet har hamnat i ett läge där gruppen faktiskt behöver festivalen lika mycket som festivalen behöver dem.
Nästa skiva släpps på nytt bolag och The Ark försöker sig därmed på en nystart efter trög skivförsäljning och en stapplande utlandslansering som i alla fall i USA spårade ut rejält tidigare i år. Och ärligt talat har The Ark aldrig varit bättre än sin debutsingel. Därmed inte sagt att de inte kommer att ställa till med show. The Arks medverkan är inte en skräll men ändå en inbjudan till en bra fest.

TISDAGENS MINST SAGT krystade prestation av jokrarna var förmodligen framprovocerad av att Expressen redan hade avslöjat namnen. Antagligen är det också sista året med jokerupplägget. Det finns ingen anledning att bygga upp någon hausse kring "hemliga" jokrar som sedan inte visar sig ha större stjärnglans än Uno Svenningsson.
Då kan man lika gärna skriva in "anti­klimax" direkt i programtablån.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.