Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Petra Mede.

Hektisk vecka väntar Petra Mede

Över 100 miljoner tittare, 39 bidrag och tre tv-sändningar. Mitt i Eurovision-cirkusen står programledaren Petra Mede - som är mer nervös för tekniken än för sina egna insatser.

Hon är kvick i tanken, rapp i käften, talar engelska, spanska, franska och har gedigen erfarenhet som programledare. Men med över 100 miljoner människor som spänner ögonen i henne gäller det att hålla tungan rätt i mun.

-Det är klart att jag är anspänd, men ordet nervös är för starkt, säger Petra Mede och förklarar att det snarare är tekniken som hon oroar henne.

-Allt mänskligt som kan hända är bara roligt. Om man säger fel går det att korrigera. Men om det blir teknisk strul och de verkligen inte vet vem som har vunnit eller siffrorna blandas ihop är det värre.

Lite vila

Repetitioner, presskonferenser och tv-sändningar avlöser varandra under den kommande veckan. Först ut är tisdagens semifinal, följt av ytterligare en på torsdag och slutligen den stora finalen på lördag. Petra Mede håller som bäst på att traggla sig igenom de olika manusen.

-Det är en oerhörd mängd manus jag ska lära mig och det är ingen tid till återhämtning.

Den få stunder av vila som hon får tillbringar hon med sin dotter och sambo på hotellet.

-Det är hos dem jag hämtar kraft. Sedan har jag en agent jag jobbar med väldigt nära och hon är ett otroligt stöd.

Driver med Sverige

I Eurovision kommer bland andra komikerna Henrik Schyffert, Anna Blomberg och Måns Möller att dyka upp i förinspelade sketcher - och givetvis också Lynda Woodruff, sångerskan Sarah Dawn Finers karaktär som tittarna lärt känna i Melodifestivalen.

-Hon kan ge sin bild av Sverige, det tror jag kommer att vara väldigt befriande.

När humorgruppen Grotesco gjorde låten Tingeling och drev friskt med Ryssland i Melodifestivalen 2009 utbröt en smärre diplomatisk kris. Något liknande får vi inte se i år, nu gäller det att få med alla på tåget.

-Nej nej, vi är självironiska och vi driver inte med något annat land, säger hon och fortsätter:

-Vi har vissa bandade inslag där vi refererar till Eurovision på sätt som alla länder kan känna igen sig i.

På lördag springer hon äntligen i mål efter en maratonliknande vecka. Vad som händer härnäst har Petra Mede inte planerat än.

-Jag säger ofta till min agent "Det här är kanske det sista giget jag får". Men hon tror att jag kanske får något jobb efter Eurovision också, säger hon och berättar om drömjobbet:

-Jag vill leda Oscarsgalan. Jag tycker att de borde öppna upp för mig.