Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svenska kustbevakningen räddar migranter utanför Libyens kust förra året.

Hedersgästerna - en satir aktuell så det brinner

Allvarligt roligt när Teater Uno "läser" pjäs om folkvandring som gäller oss alla nu.

Teater Uno gör en "läsning" av Sandro Key-Åbergs Hedersgästerna. En pjässatir aktuell så det brinner och allvarligt talad som bara den meningsfulla underhållningen kan.

Key-Åberg skrev i alla genrer men Hedersgästerna från 1978 är hans stora vuxenpjäs. Dramaten gav den samma vår men sen hamnade den i malpåse.

Teater Unos läsning av stycket möter en lika berörd som road publik. Jag njuter av repliker som ligger så lätt i munnen på de nio skådespelarna. De har inte repeterat för "föreställning" men får oss att begrunda det som sägs.

Pjäsen talar om en folkvandring. Den prefigurerar som teologerna säger vad som komma skall eller kan. "Lambifolket" har lämnat sitt land i Afrika och vandrar genom öknen mot Tripolis. Så lyder nyhetsrapporteringen. De tar sig genom Libyen och via Medelhavet landar de i Italien och går vidare mot norr. De är många.

Ja, ni förstår. Det slutar med regeringskris i Sverige. Försvarsministern och ÖB har sin lösning allt medan unga män ropar Bevara Sverige svenskt. Valet står mellan vi och dom, eget väl och solidaritet. Ett val som vi länge ställts inför.

På Dramaten spelade Åsa-Lena Hjelm en av rollerna. Nu läser hon ministerrepliker på Teater Uno. Men det handlar inte om Torbjörn Fälldin från då eller Stefan Löfven i dag. Det gäller oss alla nu. Det är "Kulturnatta".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.