Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

HDK:s öppna designfestival för alla

Designa dina egna leksaker i Biskopsgården, discodreja i Högsbo eller se designstudenternas examensutställning på tillfälligt öppna Röhsska museet. I dag öppnar Göteborg designfestival som vill nå brett och pågår hela veckan.

Open Week är temat för festivalveckan som arrangeras av Högskolan för design- och konsthantverk, HDK. Onkar Kular, professor i design på HDK, är festivalens curator och drivande kraft. Hans ambition med festivalen är att visa på att design och konsthantverk berör inte bara specialister utan är områden som också angår och riktar sig till en bredare allmänhet


Det började med en idé om att förnya och att visa HDK:s examensarbeten under nya former och ur det växte en hel designfestival fram. Totalt har festivalen över 90 programpunkter.
–  Allt är gratis och vi finns på många platser med många olika typer av event, utställningar och workshops, det är det som är en av styrkorna med denna festival. Allt tilltalar inte alla men förhoppningsvis hittar alla något, säger Johanna Adebäck, projektledare för Open Week.


Röhsska museet, som är stängt för ombyggnad, öppnar under veckan tillfälligt upp två av sina gallerier för HDK:s examensutställning OW BAMA (ingång från Chalmersgatan).

Under programpunkten Öppen studio visar ett antal så kallade alumner, tidigare studenter vid HDK, sina ateljéer på olika sätt. Till exempel arrangerar konstnärskollektivet Flick en tävling i discodrejning i Högsbo på torsdag kväll.

I Sjumilaskolan i stadsdelen Biskopsgården hålls olika workshops under veckan för både barn och vuxna. På tisdag kan barn skapa egna leksaker av filtmoduler. 

En rad internationella gäster medverkar under Open Week. På onsdag håller curatorn för Istanbuls Design Biennal 2018, den belgiske designprofessorn Jan Boelen, en lunchföreläsning på HDK.
I HDK:s hus, ett stenkast från Avenyn, pågår för övrigt mängder av olika aktiviteter under hela veckan. 


Blir Gothenburg Design Festival en återkommande årlig festival?
–  HDK kommer att göra något nästa år men den omfattning och den nivå som årets festival har kommer inte att kunna upprepas så tätt inpå. Förhoppningsvis är det många andra aktörer inom staden som ser festivalen som en möjlighet. Vi hoppas att öppenheten och ett tilltal till många olika publiker ska finnas med även i fortsättningen och att Göteborgs designfestival kan bli ett återkommande alternativ till de många kommersiella mässor, biennaler och festivaler runt om i världen, säger Johanna Adebäck.

Fotnot: Hitta alla programpunkter på: https://gothenburgdesignfestival.se

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.