Brittiska författarinnan Paula Hawkins skrev den internationella bästsäljaren "Kvinnan på tåget". Nu är hon tillbaka med sin andra bok. "Det finns en stark brittisk tradition av deckare, och den domineras av kvinnor. Jag är glad över att vara en del av den", säger författaren. Arkivbild.
Brittiska författarinnan Paula Hawkins skrev den internationella bästsäljaren "Kvinnan på tåget". Nu är hon tillbaka med sin andra bok. "Det finns en stark brittisk tradition av deckare, och den domineras av kvinnor. Jag är glad över att vara en del av den", säger författaren. Arkivbild.

Hawkins: "Gyllene ålder för kvinnliga deckare"

Häxprocesser och tystade kvinnor. Den bästsäljande författaren Paula Hawkins är tillbaka med en thriller om kvinnors vänskap och utsatthet. Men hon tror inte att den blir en lika stor succé som debuten.

ANNONS
|

En deckarvind blåser över världen, och den är kvinnlig. Paula Hawkins räknar upp författare som alla tar kvinnors liv på allvar: Megan Abbott, Tana French, Erin Kelly. Och Gillian Flynn – som hon själv jämfördes med efter sin enormt spridda debutroman "Kvinnan på tåget".

- Det verkar vara en gyllene ålder för deckare med kvinnoperspektiv, säger hon på telefon från London.

ANNONS

Men om allt gick på räls med den första romanen var nya "I djupt vatten" kämpigare att skriva, avslöjar Paula Hawkins. Inte har hon gjort det lätt för sig heller, boken har elva olika berättarröster – vilket hon vet var en risk.

- Jag skapade ett samhälle där alla har en hemlighet och jag ville tillåta alla att ha sin egen röst, för att läsaren verkligen skulle vara i den världen. Men jag tror inte att det tar så lång tid att komma in i den egentligen.

Om kvinnors liv

Den nya thrillern utspelar sig i en liten engelsk by, där en ensamstående mamma hittas död i ån. Tidigare har en tonårsflicka påträffats drunknad på samma plats. Och i området utfördes förr i tiden de grymma häxprocesser där kvinnor dränktes i rättsvidriga ceremonier. Är det här en plats där olydiga kvinnor bestraffas? är frågan som hänger i luften. Alla i byn har en relation till offren.

- Jag ville ge boken samma krypande, gotiska känsla som i en spökhistoria. Ett tema är hur kvinnor behandlas av samhället, och hur kvinnor som träder över vissa gränser tystas. Och jag tänkte på hur länge det har varit så, till exempel under den häxjakt för hundratals år sedan som inte hade något med trolldom att göra, utan som var ett sätt att tysta eller kontrollera vissa människor, säger hon.

ANNONS

Trots stora framsteg tycker hon att kvinnor ofta trycks tillbaka. I den här boken sker det via en rad olika metoder: mobbning av den "fula, feta" flickan som inte är tillräckligt snygg, utfrysning av den "slampiga" kvinnan – och via ett överlagt våld.

Vardagen fascinerar

En av bokens centrala personer bland mångfalden av röster är ändå Jules, syster till kvinnan som dog. Deras komplicerade förhållande var det första som Paula Hawkins började skriva om. Olika upplevelser av en händelse i deras förflutna fjärmade dem allt mer från varandra.

- Jag funderade på hur man i en familj kan ha så olika tolkningar av sina liv, säger hon.

Det är det vardagliga som fascinerar henne. Hon skriver om kvinnors liv och om hemmet, där det mesta av våldet mot kvinnor inträffar. I den här boken är en våldtäkt avgörande, men den drabbar en ung flicka som inte kan sätta ord på vad hon är med om. Inte heller gärningsmannen förstår vad han gjort.

- Jag tänkte på mina egna erfarenheter i tonåren, som var mycket mindre extrema. Men jag ville skriva om ett sexuellt övergrepp som inte var tydligt. Folk förväntar sig att en våldtäkt är en man som hoppar fram ur en buske, men det händer på andra sätt, som vi inte förväntar oss.

ANNONS

Speglar samhället

För Paula Hawkins är deckaren en chans att spegla samhället, på ett underhållandet sätt. Tidigare arbetade hon som ekonomijournalist och "skrev om skatter och pensioner", vilket hon tycker var både torrare och tråkigare. Ett tag försökte hon sig på att skriva romantiska böcker, efter att ha fått ett erbjudande från ett förlag.

- Men det kändes aldrig rätt. Jag vet inte om jag tror på lyckliga slut, jag har alltid dragits till mörkare historier. Jag är intresserad av hur folk återhämtar sig – eller inte – från sorg och vad som leder till våld, säger hon.

Att boken blir en lika stor succé som den förra tror hon är osannolikt.

- Den här är mer ambitiös och kanske mer komplicerad. Men kanske också mer givande eftersom den tar upp så många olika ämnen.

ANNONS

TT

Fakta: Paula Hawkins

Född: 1972 i Zimbabwe.

Bor: I London.

Familj: "Inga barn och ingen make men en partner".

Karriär: Paula Hawkins arbetade i femton år som journalist, innan hon debuterade med "Kvinnan på tåget" som har publicerats i över 50 länder och sålt i över 18 miljoner exemplar. Boken har också filmatiserats med Emily Blunt i huvudrollen.

Tycker om att läsa: "Kate Atkinson, Margaret Atwood, Pat Barker och mycket facklitteratur. Senast var det 'The fact of a body'."

ANNONS