Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Hasse drog folk till Lotta på Liseberg

Lotta på Liseberg

Publik: 7 000

Bäst: Gubbsura Mikael Wiehe klagar på att han inte hör vad Lotta Engberg säger när hon inte tittar direkt på honom. Stor komik!

Sämst: Säsongens minst lockande artistuppsättning. Nu kan det i alla fall bara bli bättre. 

Förra veckan fick vi känna på det igen – att regnfria Lotta på Liseberg-premiärer är lika sällsynta som skånska "r", alltså. Ändå har ingen tagit med sin sydväst i kväll. Förklaringen: Som ruttade allsångare vet vid det här laget, brukar publiken under andra sändningen vara de riktiga vinnarna i  tidigsäsongen, åtminstone vad gäller väderleken. Och så blir det också i år. Det är lite kyligt, men då och då ler solen genom molngliporna över de drygt 7 000 människor i alla åldrar som kommit till Liseberg för att se sina stora idoler.

Eller, ja. Det där sista kan vi väl stryka. För allsången ger och allsången tar. Regnet må ha öst ner på premiärmåndagen, men med akter som Carola, Carl-Einar Häckner och pojkbandet The Fooo Conspiracy, gavs knappt ett fanken från någon under hela kvällen. På stillbilderna ser man bara breda flin och smalnade pupiller under de färgglada paraplyerna.

Väg detta mot Robin Bengtsson, känd för årets melodifestivals märkligaste ordvits i bidragstiteln Constellation Prize och för att ha kommit trea i Idol 2008. Eller varför inte kvällens andra nyblivna eurovisionkändis Wiktoria. Hennes countryschlagerdisco-dänga Save me fungerar visserligen oväntat bra på nöjesfältets stora scen, men den purfärska singeln Yesterday landar inte särskilt utmärkt alls på allsångspubliken, som ju är här för hits, skratt och görgo' stämning.

Placeringen gör det inte lättare, förstås: Den följer direkt på gränslöst älskade barnfavoriten Hasse Anderssons Guld och gröna skogar.

Det är märkligt att leva i en tid och på en plats där gamla goda ”Kvinnaböske” drar in dubbelt så många jubel som Plura och Mikael Wiehe tillsammans, men sådant är Sverige efter 2015. Att en hel del har kommit hit i kväll bara för honom kan man se på alla fina neongröna, brandgula och glittriga kartongskyltar med texter som ”Heja Hasse Andersson!” och ”HASSE! HASSE!”.

På Liseberg blir det supertydligt hur välförtjänt de hyllningarna faktiskt är. Till skillnad från de andra veteranerna Mikeal Wiehe, Ebba Forsberg och Plura Jonsson, uppvisar han en ren glädje i allt han tar sig för. Trions svenskspråkiga tolkning av Bob Dylans It's all over now, baby blue är stämningsfull och så, visst är den det, men framförandet på tok för kraftlöst och trött för programmets folkliga koncept.

Innan sändningen kändes det lite som en tanke att de skulle framföra amerikanska låtar på USA:s nationaldag 4 juli. Men den frilägesbollen valde visst produktionen att inte springa på.

Fakta: Lotta på Liseberg

Under årets andra upplaga av Lotta på Liseberg uppträdde Hasse Andersson, Robin Bengtsson, Wiktoria, Mikael Wiehe, Ebba Forsberg och Plura Jonsson.

Nästa måndag, 11 juli, gästar Samir & Viktor, Ida Wiklund, Louise Hoffsten och Ola Salo programmet.

LÄS MER: PREMIÄR - Lotta tillbaka på Liseberg