Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hassan Blasim skriver novell exklusivt för GP:s läsare

Författaren och filmaren Hassan Blasim hyllas för sina noveller, prisad av bland annat The Guardian för novellsamlingen Irakisk Kristus. i dag skriver han en novell, exklusivt för GP:s läsare. Maria Domellöf-Wik har följt hans arbete och ger här en kort introduktion.

Författaren och filmaren Hassan Blasim är född i Bagdad. 2004 kom han som flykting till Finland, och Helsingfors som blivit hans nya hemstad. 2013 gjorde han världssuccé med novellsamlingen Irakisk Kristus där han gör stor litteratur av sina erfarenheter som migrant. 2015 gästade han GP:s monter på Bokmässan för ett samtal om novellerna, i samband med att boken gavs ut på svenska. Författaren, som utsetts till gästprofessor vid Clandestino institut återvände i våras till Göteborg för att hålla en unik kurs i kreativt skrivande för nyanlända svenskar. 

Kursledare för nyanlända i Göteborg

I samband med kursen har han inspirerat nyanlända författare bland annat från Syrien, Somalia och Jemen. Som ett led i kursen har han och Clandestinoinstitutet också bjudit in flera spännande författare till Göteborg, för samtal under rubriken "Rätten att berätta". Igår medverkade han exempelvis i ett samtal på Göteborgs litteraturhus med den prisade brittiska poeten och kulturjournalisten Asmaa Azaizeh samt svenske poeten Linus de Faire numera bosatt i Ammam.

– Jag gillar idén bakom kursen; att låta nyanlända få ägna sig åt litterärt skrivande på sitt eget språk, säger Hassan Blasim som gärna skulle vilja återkomma till Göteborg för att hålla ytterligare en kurs. Faktum är att han blivit så inspirerad av kursen att han planerar att leda en liknande litterär workshop i Finland i höst. 

Göteborgs-Posten har följt Hassan Blasims arbete med kursen, och bad honom att skriva en novell med utgångspunkt i staden Göteborg. Inspiration hämtade han från sina studenter. Här kan ni läsa resultatet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.