Filmstaden kan tvingas till återköp av biljetter i och med de nya restriktionerna. Men salongerna kommer inte att stänga helt.
Filmstaden kan tvingas till återköp av biljetter i och med de nya restriktionerna. Men salongerna kommer inte att stänga helt. Bild: Amir Nabizadeh/TT

Hårt slag mot biograferna – kan tvingas till återköp

Måndagens nya publikbegränsningar innebär sällskap om max åtta personer med en meters avstånd – även vid uppvisande av vaccinpass. Ett hårt slag mot biograferna, som nu kan tvingas göra återköp av biljetter.

ANNONS
|

Under måndagen meddelade statsminister Magdalena Andersson (S) nya, tuffare restriktioner för att motverka den ökande smittspridningen i landet. Enligt de restriktioner som låg kunde verksamheter som samlar mellan 20 till 500 personer välja mellan vaccinbevis eller minst en meter mellan sällskapen.

Enligt de nya restriktionerna, som börjar gälla den 12 januari, gäller sittande publik med max åtta personer per sällskap, och det ska vara en meters avstånd mellan varje sällskap.

Filmstadens marknadschef Helena Eklund sa till GP innan jul att begränsningen av sällskap om åtta och en meters avstånd skulle kunna bli kaotiskt. Nu är det alltså ändå alternativet.

LÄS MER:Stänger efter nya restriktionerna

– Det blir en påtaglig effekt för oss, framför allt var det väldigt kort varsel att det införs redan på onsdag. Vi har biljetter sålda denna veckan, så det blir en utmaning för oss men vi jobbar hårt med att hitta en så smidig lösning som möjligt för våra gäster som redan köpt biljetter, säger hon.

ANNONS

Kan det bli aktuellt med återköp av biljetter?

– Det beror på hur många som är sålda och hur stora salongerna är. Vi har inte hunnit titta på det ännu.

Kan det bli aktuellt att stänga salongerna helt?

– Nej, vi kommer inte stänga helt. Det är fortsatt en 500-gräns, men de flesta salonger är betydligt mindre än så, så vi får se hur vi kan optimera platserna på de mindre salongerna med runt 100-150 platser, säger Helena Eklund sa till GP.

Filmfestivalen har tagit höjd

Den 28 januari startar Göteborgs filmfestival, som redan tagit höjd för begränsad kapacitet i salongerna.

– Som det ser ut nu förändrar de nya restriktionerna ingenting för oss. Vi hade redan tagit höjd för detta och festprogrammet var redan inställt, vilket såklart ändå är sorgligt, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival.

LÄS MER:Biobesökare ska hypnotiseras på Göteborgs filmfestival

Fjolårets festival var helt digital, men i år är förhoppningen att kunna genomföra ett hybridevenemang där besökarna ska kunna ta del av film både hemifrån och från biosalongerna. Om än i begränsad form.

– Det kan förstås komma ytterligare restriktioner och det skulle kunna bli besvärligt, men vi kan inte ha en plan för allting. Det är förstås en mardröm att planera med så mycket osäkerhet, det är ju tyvärr andra året på raken som vi med precision prickar in den alla svåraste perioden, säger Jonas Holmberg.

ANNONS

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS