Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

JK Rowling, tvåa från vänster, har skrivit böckerna om Harry Potter. Efter succén blev böckerna film med Daniel Radcliffe, Emma Watson och Rupert Grint i huvudrollerna. Harry Potter har också blivit teater, datorspel, godis – och nu även mobilspel. Arkivbild.

Harry Potter-spel tjuvstartade framgångsrikt

Hundratusentals människor har förvandlats till trollkarlar och häxor. Mobilspelet "Harry Potter. Wizards unite" skulle ha släppts på midsommarafton, men gick att ladda ner i USA och Storbritannien redan under torsdagen, rapporterar Variety.

Inte helt oväntat blev "Wizards unite" en snabb framgång. På amerikanska och brittiska App Store seglade det snabbt upp på förstaplatsen, och analysspecialisten Sensor Tower uppskattar att spelet de första 24 timmarna laddades ner 400 000 gånger.

Succé? Jo, men inte i närheten av debuten för det snarlika "Pokemon Go", som när det släpptes 2016 beräknas ha laddats ner 7,5 miljoner gånger under det första dygnet.

"Harry Potter: Wizards unite" går också att spela i Australien och på Nya Zeeland, rapporterar utvecklaren Niantic. Det är dock fortfarande oklart när svenskarna får gå ut och trolla med sina mobiler.