Här är kocken som öppnar restaurang på Way Out West

Årets restaurang på Way Out West ska drivas av kocken Desirée Wenström Jaks – som vill köpa varenda persika i Sverige och servera på festivalen.

ANNONS
|

Way Out West avslöjar nu årets popup-restaurang på området, och den kommer drivas av Desirée Wenström Jaks. Jaks blev utnämnd till årets kock 2023, och är för tillfället en av medlemmarna i det svenska kocklandslaget. Hon har varit köksmästare på Michelin-krogen Agrikultur och italienska restaurangen Spesso.

”På restaurangen Jaks kommer festivalbesökare få möjlighet att uppleva en exklusiv vegetarisk femrätters middag, med hållbarhet och råvaror i säsong i fokus” skriver festivalen i ett pressmeddelande.

Jaks har sitt ursprung i Polen, och lärde sig tidigt laga mat efter de olika säsongerna. Hennes favoriträtt som liten var grönsaker från familjens egen trädgård och hemlagad schnitzel, berättar 28-åringen för GP över telefon. Under Way Out West kommer hon att lägga fokus på allt det som den svenska sensommaren har att tillgå.

ANNONS

– Höstsvampen börjar komma, tomaterna är underbara och sensommaren är också en högtid för svenska baljväxter.

Jaks vill även framhålla en liten knubbig stenfrukt: Persikan.

– Den svenska säsongen för persikan är otrolig kort, så under den tiden på året vill man bara köpa upp varenda persika och servera på festivalen.

Restaurangen kommer även erbjuda allmänheten stora mängder eld, berättar Jaks.

– Delar av maten kommer grillas över öppen brasa.

Hur omfångsrik kommer denna eld att vara?

– Två stora brasor som vi lagar mat ifrån är planen.

Jaks vill till sist inte bara tillfredsställa festivalens besökare med sin meny, utan även förmedla ett politiskt budskap. Detta lyder: Glöm ej böndernas betydelse för vår mat.

Hur mottagliga tror du att besökarna på Way Out West kommer vara för detta budskap?

– Jag tror att vi alla registrerar saker, även om vi kanske inte tänker på dem i ögonblicket. Äter man god mat från vår restaurang kanske man börjar man undra var den kommer ifrån, tittar på menyn och läser in sig lite om råvarorna.

LÄS MER:Årets kock: Har inte fattat det ännu

LÄS MER:Nu är det dags för krogvärldens Fröken Snusk

LÄS MER:Om Stockholm tar över stan – är det så fel?

LÄS MER:Krögarnas nya devis: Kunden har alltid fel

LÄS MER:Efter nudelförbudet – nu hånas danskarna på nätet

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS