Vid årsskiftet avgår Hanna Stjärne som vd för Sveriges Television.
Vid årsskiftet avgår Hanna Stjärne som vd för Sveriges Television. Bild: Anders Wiklund/TT

Hanna Stjärne lämnar SVT

SVT:s Hanna Stjärne lämnar sitt uppdrag som vd efter nio år.
”Det har varit utmanande, fantastiskt och jag har tyckt om varje arbetsdag”, säger Hanna Stjärne i en kommentar.

ANNONS
|

Vid årsskiftet slutar Hanna Stjärne som chef på SVT för att istället bli vd för Nobelstiftelsen. Det skriver SVT i ett pressmeddelande på onsdagsmorgonen.

Hanna Stjärne har lett SVT sedan 2015, då hon efterträdde Eva Hamilton, och har tidigare haft en lång rad chefsuppdrag på Sveriges Radio och Upsala Nya Tidning.

”Jag är tacksam över att ha fått leda SVT under de här speciella åren. Det har varit utmanande, fantastiskt och jag har tyckt om varje arbetsdag”, säger Hanna Stjärne i en skriftlig kommentar.

– Det är förstås vemodigt att lämna hela Sveriges television men jag går till ett nytt spännande och viktigt uppdrag och jag vet att SVT står starkt rustat inför framtiden, säger hon vidare till SVT Nyheter.

ANNONS

Tufft ekonomiskt läge för bolaget

Hanna Stjärne kommer att fortsätta leda bolaget resten av året, fram till januari 2025 då hon börjar på Nobelstiftelsen. Stiftelsen har till uppgift att förvalta den förmögenhet som Alfred Nobel efterlämnade och finansierar bland annat det årliga Nobelpriset. På Nobelstiftelsen efterträder Hanna Stjärne den avgående vd:n Vidar Helgesen.

Enligt SVT:s styrelseordförande Christina Björklund inleds arbetet med att finna Stjärnes ersättare omedelbart.

”Nu påbörjas arbetet med att hitta en ny vd till en av Sveriges viktigaste institutioner”, säger Christina Björklund i en kommentar och påpekar att Hanna Stjärne spelat en avgörande roll i en brytningstid för SVT, med ”kraftfull digitalisering, internationell konkurrens och ett allvarligt säkerhetsläge”.

Men under Hanna Stjärnes ledning har bolaget också kämpat med en sviktande ekonomi. SVT har varit satt under ett stort yttre kostnadstryck (inte minst på grund av inflationen) och är mitt i arbetet med att sänka bolagets kostnader med 400 miljoner. I oktober förra året presenterade SVT ett omfattande sparpaket där uppåt 80 tjänster berördes.

Senast 2025 ska SVT:s besparingar vara genomförda.

Fler texter på GP Kultur:

LÄS MER:SVT och SR eniga: Mer neddragningar att vänta

LÄS MER:Utredningen om public service i fem punkter

LÄS MER:Public service-kommittén sprack i budgetfrågan

LÄS MER:Nedskärningar på SVT: Tjänster försvinner

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS