Hanna Järvers egen favorit på det kommande debutalbumet är titelspåret "So long". "Jag tyckte den stack ut lite från det jag hade gjort tidigare. Det var också den sista låten jag skrev. När jag hade gjort det kände jag att 'det här är skivan'", säger hon.
Hanna Järvers egen favorit på det kommande debutalbumet är titelspåret "So long". "Jag tyckte den stack ut lite från det jag hade gjort tidigare. Det var också den sista låten jag skrev. När jag hade gjort det kände jag att 'det här är skivan'", säger hon.

Hanna Järver hittar drivkraft i dödsångesten

Hon har kallats "Sveriges nästa popsensation" men känner inget sug efter att fylla Ullevi. När Hanna Järver släpper nytt album går hon bort från ungdomens Örebro, och in i vuxenliv och existentiell ångest.

ANNONS
|

2016 kom Hanna Järvers ep "Närke" med hitlåten "Alabamatröjan" som gav henne två P3 Guld-nomineringar.

Nu går hon vidare med sin första fullängdare "So long".

- Min senaste ep kretsade mycket kring sena tonår, det här albumet handlar mer om perioden som tidig vuxen. Vad är det att vara vuxen? Kan man vara vuxen? Den är mer existentiell än platsbaserad, jämfört med ep:n som var mycket Örebro, säger hon

ANNONS

TT: Tänker du mycket på existentiella frågor?

- Jag är väldigt rädd för döden och att folk runt omkring ska dö. Men det finns också en viss drivkraft i det, jag måste göra allting nu för att hinna med. Man vet aldrig, jag har tänkt flera gånger att "fan, tänk om jag dör innan skivan kommer ut, det skulle vara så tråkigt". Nu har jag nästan klarat det, peppar, peppar.

Siktade på kriminolog

Under tonåren hade Järver mycket problem med knutar på stämbanden. Eftersom hon inte trodde att det skulle bli bra igen siktade hon in sig på ett yrkesliv som rättspsykiatriker eller kriminolog.

- Jag har inte haft den här artistdrömmen innan, den har utvecklats mer nu, berättar hon.

Rösten ordnade upp sig, och efter att ha bott i Ungern och skrivit musik började karriären långsamt att ta fart.

ANNONS

Gör allting själv

Hanna Järver kommer från en musikalisk familj och har gjort sig känd för att göra all musik från ax till limpa, men på "So long" gjorde hon ett undantag och lät andra musiker hålla i instrumenten. Producentrollen kan hon däremot inte tänka sig att ge upp.

- Att skriva är supernajs men det är svårt och tar mycket energi. Produktionsdelen är däremot mer lustfylld, rolig och lekfull. Så det skulle kännas helt sjukt att ge bort den delen till någon annan, säger hon.

Vill vara Lill-Babs

Efter släppet väntar spelningar under våren och sommaren. Men vad är drömmen?

- Jag har många drömmar, både för det här projektet och för andra. Men det är ingenting tydligt, som att jag måste spela på en speciell plats. Jag vet inte vad det skulle vara. Ullevi? Nja. Det kommer nog inte hända och jag skulle nog inte vilja att det hände.

ANNONS

TT: Varför inte?

- Då har man verkligen blivit superfolklig. Det är ju Håkan, och det känns trött. Men jag vill nog bara hålla på länge, både med det här projektet och utveckla andra grejer. Bli Lill-Babs och hålla på till man är 80, säger hon.

Hanna Järvers album "So long" släpps fredagen den 13 april.

TT

Fakta: Hanna Järver

Hanna Järver är 25 år gammal och kommer från Örebro.

Hon 2016 släpptes ep:n "Närke" och den 13 april kommer debutalbumet "So long".

Järver har tidigare samarbetet med artisten Jonas Lundqvist. Hon har blivit nominerad två gånger i P3 Guld i kategorierna årets pop och årets nykomling.

Turnédatum: 16/4 Stockholm, 11/5 Göteborg, 12/5 Örebro, 19/5 Stockholm, 25/5 Växjö, 17/6 Piteå, 1/8 Karlskoga.

ANNONS