Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Han visste inte hur sjuk han var"

Först tre månader innan slutet informerades David Bowie om att cancern var obotlig. Det framgår av en brittisk dokumentär, där svenske regissören Johan Renck intervjuas.

10 januari är det ett år sedan David Bowie gick bort, och lämnade en värld i sorg och saknad. Artisten hade bara några dagar innan dess släppt sitt 25:e album: Black star.

Brittiska BBC Two sänder på lördagen, då David Bowie skulle ha fyllt 70-år, dokumentären David Bowie: The last five years. Där berättar vännen och regissören Johan Renck, enligt brittiska The Guardian, att artisten först under inspelningen av den sista videon: Lazarus nåddes av det mörka beskedet att hans cancer var obotlig. Sjukdomen hade då nått ett sådant stadium att behandling bedömdes onödig eftersom medicineringen då inte längre gjorde skillnad.

-  Senare fick jag veta att det var den veckan, då vi spelade in, som han fick veta att det var över, att de avslutade behandlingen eller vad det nu betyder. Att hans sjukdom hade vunnit, säger Renck i dokumentären, enligt tidningen.

Svenske Johan Renck regisserade videon Lazarus, en video som många med facit i hand har tolkat som Bowies iscensättning av sin egen död. I videon ligger artisten på sin dödsbädd med ett bandage lindat runt huvudet, och med två knappar på ögonens plats. 

– För mig handlade det mer om den bibliska aspekten, människan som reser sig upp igen, det hade inget med att han var sjuk att göra. Vi gillade bara den bildlösningen, säger Renck i dokumentären enligt The Guardian.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.