Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/4

Han vill motverka våldet med det skrivna ordet

Mohammed Ali är poeten från Angered som tror på ordet och dess kraft till förändring. I dag står han på scen i Göteborgs finrum och läser dikter mot våld och kriminalitet. – Ord och handling bör alltid hänga ihop, det är så man ökar tilliten, säger han.

Mohammed Ali kommer vara på plats vid dagens manifestation på Götaplatsen som handlar om det våld som drabbar invånarna i Göteborg. Förutom att läsa sina dikter så kommer han också vara konferencier för dagen. Han kommer att läsa upp två dikter som han har skrivit själv. "Till min mamma från en död son" som är skriven från ett annorlunda perspektiv – från graven. Den andra kallar han för "Gråt ut" som handlar om machokulturen. 

– Jag skrev den efter att en nära vän hade gått bort och många i hans närhet var ledsna och sörjde. Det finns en bild av att vi förstör vår manlighet om vi gråter, fast det är så viktigt att kunna visa känslor.

Han började skriva poesi för första gången för sex år sedan och har även hållit på med spoken word.

– Då var inte grammatiken så bra, men det var ett sätt att få ut mina känslor på. Nu har det blivit till min grej. 

Vill påverka ungdomarna

Han berättar att poesi är något som har blivit allt mer till en hajp i förorterna bland framför allt ungdomar. Precis som för honom själv så blir det skrivna ordet som en kanal för känslorna.

– Vi måste visa våra ungdomar att våld, vapen och krig är fel. Jag har alltid jobbat med ungdomar och jag har märkt hur mycket ord påverkar dem. Ord och handling bör hänga ihop, det är så man ökar tilliten.

Han hoppas att poesin och manifestationen i sig ska inspirera publiken och få dem att känna en gemenskap och trygghet. 

– Det som skett och sker i vår stad är något oerhört hemskt och negativt. Men jag har sett att det samtidigt har gjort många av oss starkare och mer engagerade. Så är det även för mig.

Planerar för förändring

Planen för vad som händer efter manifestationen är redan utstakad. Ett antal föreningar i olika stadsdelar i Göteborg gå ihop och bilda en gemensam förening.

– Grunden i den föreningen kommer att vara att de samlade föreningarna i Göteborg ska stå enade så fort det händer något. Varken ord eller handling ska kunna skilja oss åt.

Till hösten kommer han vara med och arrangera poesitävlingen Ortens bästa poet för ungdomar i Hammarkullen. De fem som vinner får representera Göteborg i poesitävlingen av förenade förorter i Stockholm.

– Allt kommer verkligen från hjärtat när de skriver. De står och ser på vad som händer och vill skriva av sig och samtidigt visa hur fint det är med poesi.