Janne Josefsson, Karin Mattisson och de andra på Uppdrag granskning har fått en ny chef i Ulf Johansson, som tar över efter Nils Hansson i mars nästa år.
Janne Josefsson, Karin Mattisson och de andra på Uppdrag granskning har fått en ny chef i Ulf Johansson, som tar över efter Nils Hansson i mars nästa år. Bild: SVT

Han tar över Uppdrag granskning

SVT Nyheters förre programchef Ulf Johansson blir ny chef på Uppdrag granskning.
– Ett roligt och bra val, säger programledaren Karin Mattisson.

ANNONS
|

Nils Hanson har lett den rutinerade och prisbelönta redaktionen för Uppdrag granskning, SVT:s flaggskepp för undersökande journalistik, i 14 år. I elva av dem har Karin Mattisson funnits vid hans sida som reporter och programledare.

– Nils har ju närmast ikonstatsus här på redaktionen. Han är extremt rutinerad och har lyft fram Uppdrag granskning på den internationella scenen. Dessutom är Nils en varm och fantastisk person som jag kommer att sakna mycket, säger Karin Mattisson.

Men det kom inte som en överraskning att den grävande redaktionen på SVT i Göteborg skulle få en ny chef. Nils Hanson aviserade sitt beslut att lämna SVT redan i höstas, och sedan dess har reportrarna på Uppdrag granskning funderat vilt på vem som skulle komma att ta över som projektledare och ansvarig utgivare för programmet.

ANNONS

– (skratt) Namnförslagen har haglat hela hösten. Vi har spekulerat åt alla möjliga håll och jag får nog säga att Ulf Johansson kom som en överraskning, men en väldigt trevlig sådan. Jag har fått ett väldigt gott intryck av honom. Han har stor erfarenhet av att vara ansvarig utgivare och han är en person som är beredd att riskera en del, vilket är väldigt viktigt.

Men ni lyckades inte gräva fram hans namn i förväg. Är inte det ett underkännande för landets kanske mest prisade journalister?

– (skratt) Jo, så kanske man kan se det.

Vad blir er nya chefs viktigaste uppgift?

– Vi skulle behöva hitta nya och lite yngre medarbetare med andra erfarenheter. Vi som arbetar här är lite äldre och har jobbat länge, säger Karin Mattisson.

Ulf Johansson själv menar att digitaliseringen är en av de största utmaningarna för Uppdrag granskning, en redaktion som han verkligen ser fram mot att få komma till.

– Det känns fantastiskt att få gå in och jobba med Sveriges viktigaste redaktion för undersökande journalistik. Framöver kommer vi att få jobba mycket för att hänga med i de stora samhällsfrågor som förändras väldigt snabbt. Det är en stor och spännande utmaning. Uppdrag granskning har ett väldigt starkt varumärke men det finns mycket att utveckla,

ANNONS

Ulf Johansson arbetar idag som projektledare för Opinion Live och tillträder sitt jobb som ansvarig utgivare för Uppdrag granskning i mars 2018.

ANNONS