Han tar över på Gunnebo efter Malmberg

ANNONS

Efter nio säsonger väljer Claes Malmberg att pensionera sig från uppdraget som dragplåster på Gunnebos sommarteater. Istället blir det Sven Melander som tar över uppdraget som tänkt publikmagnet den kommande sommaren.

–Det ska bli väldigt, väldigt trevligt. Det är en riktig jävla pärla till pjäs vi ska spela, säger Sven Melander som ännu inte får avslöja vilken föreställning det handlar om.

Han berättar dock att det är Helsingborgssonen Anders Aldgård som står för regin. Därmed blir det två skåningar som tar över efter idel göteborgare på Gunnebo.

–Jag hade länge kluvna känslor för Göteborg. När jag växte upp i Malmö kändes Göteborg lockande med hamnen och amerikabåtarna. Men min far tyckte det var mycket märkligt med en arbetarstad där man röstade på Folkpartiet, minns Melander och fortsätter:

ANNONS

– Sedan pluggade jag på Journalisthögskolan i Göteborg 1969 och 1970 och då var det faktiskt ganska jobbigt, man blev konstigt bemött som skåning. Folk jag träffade på stan skulle hålla på och härma mig. Efter det kunde jag störa mig lite på IFK, de var så onödigt bra, säger den himmelsblå supportern och skrattar.

Är goda vänner

På senare år har förhållandet till Göteborg "normaliserats" och han har fått en god vän i just Claes Malmberg.

–Varje gång jag tittat på något Claes gjort har jag alltid gått in i logen efteråt och tackat honom. Men jag säger också alltid till honom att han ger mig dåligt självförtroende. Claes är bara så jävla bra att man känner sig chanslös i jämförelse, menar Sven Melander.

Sommarteatern på Gunnebo är en stabil publikmagnet sedan lång tid. Innan Claes Malmberg gjorde entré var det Kent Andersson och sedan Lasse Brandeby som profilerade verksamheten. Nästa sommar firar teatern femton år.

–Då känns det extra kul med en spännande nystart samtidigt som vi vill jobba vidare på den fina humortradition som Claes Malmberg byggt upp, säger Lena Vikström.

Längtar till sommarteatern

ANNONS

Till våren ska Claes Malmberg spela Carlsson i Strindbergs Hemsöborna på Stockholms Stadsteater. Redan nu är Sven Melander inne i finrummet på Dramaten för att spela Moliére. Men visst längtar han ut till grönbetet på Gunnebo.

–Det är något speciellt med sommarteatrarna, menar Sven Melander som tidigare sommarjobbat på både Fredriksdalsteatern i Helsingborg och Vallarna i Falkenberg.

–Det finns något otvunget över det. Sedan gillar jag att man ser sin publik, det gör du ju inte i inomhus i en nedsläckt teatersalong, säger Sven Melander som uppskattar även den kontakt han får med folk via sin Facebook-sida.

Sedan i våras lägger Melander upp videosnuttar där han tycker till om olika saker. När han ställde sig på Zara Larssons sida i debatten om sexuella övergrepp fick han stor uppmärksamhet.

–Som gammal kvällstidningsjournalist är det fascinerande med genomslaget och spridningen. Det där med Zara Larsson kan vi dock lägga åt sidan, för det var ingen debatt, det var mest gubbar som ville se mig död.

–När jag gjorde ett inlägg om havremjölk fick jag däremot många underbyggda synpunkter, jag lärde mig saker, och det tycker jag om.

Du tycks verkligen ha fullt upp, hur hinner du med allting?

ANNONS

–Just nu är det lite mycket. Men jag har alltid varit dålig på att säga nej till folk. Speciellt om de vill att jag ska göra något jag aldrig gjort förut. Det gäller att på passa på

Fakta:Sven Melander

  1. Namn: Sven Alarik Melander
  2. Ålder: Fyllde 69 den 30 oktober
  3. Bakgrund: En veteran inom svenskt nöjesliv med allt från klassiska tv-program som Nöjesmaskinen och Nöjesmassakern till ett flertal roller på film (Sällskapsresan har väl alla sett) och scen.
  4. Aktuell: Säger själv att han "kvadrupel-jobbar". Spelar under hösten både musikalen Sällskapsresan på Chinateatern i Stockholm och Moliére-pjäsen Improvisation på slottet på Dramaten. Har sin egen Youtube-kanal och spelar in radioteater samt en ny tv-serie för Viaplay.
ANNONS