Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skådespelaren Mikael Persbrandt har gjort flest svenska långfilmer under de senaste tjugo åren. Arkivbild.

Han syns oftast i svensk film

En stockholmare som ser Mikael Persbrandt och Pernilla August i en spelfilm för vuxna, som är tonsatt med "Den blomstertid nu kommer" och som fått snittbetyget 2,97. Så ser den typiska svenska bioupplevelsen ut, enligt nya siffror från Svenska Filminstitutet.

Stockholmarna går mest på bio

En svensk ser i snitt drygt 100 långfilmer per år – och filmtittandet sker främst på tv eller strömningstjänster. Trots att biografen står för en liten del av filmtittandet, 4 procent, slår biosuget till hos svensken nu och då. Hela 68 procent uppger att de går på bio minst en gång om året. Flest biobesök görs i Stockholmsregionen (76 procent går årligen på bio), medan biograferna i norra Sverige besöks minst i hela landet (62 procent av norrlänningarna går på bio varje år).

Den stora skillnaden i filmtittande från tidigare år är att illegalt strömmande på webben har minskat i takt med att abonnemangstjänster ökat.

August eller Persbrandt i rollistan

Det mest förekommande ansiktet i svensk film under de senaste tjugo åren är utan tvekan Mikael Persbrandt. Skådespelaren medverkar i hela 33 titlar. Först på plats sju över listan på vanligaste skådespelare de senaste två decennierna dyker en kvinna upp – Pernilla August, som varit med i 23 långfilmer.

Vill man slå flera flugor i en smäll och uppleva de mest anlitade svenska skådespelarna under de senaste tjugo åren ska man titta på filmen "Gossip" från år 2000 av regissören Colin Nutley. I den medverkar sju skådespelare från topplistan – däribland just Persbrandt och August och även Lena Endre, Marie Richardson, Peter Andersson, Peter Haber och Rolf Lassgård.

"Solsidan" väckte biosuget

Den mest sedda svenska långfilmen 2017 var utan konkurrens Felix Herngrens "Solsidan" med 1 168 552 besökare. På andra plats kom komedin "All inclusive" 339 021 besökare) och på tredje plats kom tennisbiografin "Borg" (244 230 besökare).

Bäst kritik (4,4 av 5 i snitt) fick däremot fyran på listan, regissören Amanda Kernells "Sameblod". Den följs på kritikertoppen av den femte mest sedda filmen 2017 – Ruben Östlunds "The square" (4,08 i snittbetyg).

TV4 mest generösa – GP snålast

I statistiken har man också tittat på hur kritikerna ser på film. Enligt siffrorna är TV4:s "Nyhetsmorgon" mest generös med betygen. Under perioden 2012 fram till april i år har filmer som recenserats där fått 3,25 av 5 i snittbetyg. I andra ändan återfinns Göteborgs-Posten med ett snittbetyg på 2,76.

Om man slår ihop samtliga mediers betyg får man ett snitt på 2,97, enligt statistiken som är baserad på Filminstitutets recensionsindex.

Abbas låtar mest populära

Vill man skapa en biosuccé ska man se till att få rättigheterna till Abbas musik. När Filminstitutet undersöker vilken musik som spelats i de 60 mest sedda svenska filmerna på bio mellan 1985 och 2015 visar det sig nämligen att det är Agnetha, Björn, Benny och Anni-Frid som förekommer oftast.

Det musikstycke som hörs oftast är dock Israel Kolmodins skolavslutningsklassiker "Den blomstertid nu kommer".

Om man tittar på genrer är klassisk musik mest förekommande (13 procent av det totala antalet låtar) medan reggae hamnar i botten (3 procent).

Källa: Svenska Filminstitutet