Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

"Han rörde sig ovanligt fritt mellan teater och film"

GP:s Maria Domellöf-Wik minns Michael Nyqvist.

Skurk. Framgångsrik dirigent. Grävande journalist eller desillusionerad chefredaktör. Oavsett vilken roll han tog sig an hade Michael Nyqvist förmågan att med små gester inta ett helt rum, beröra och stå i centrum.
Han hade det många kollegor bara drömde om: Närvaro, koncentration och intensitet i stunden, men parallellt med den kraftfulla utstrålningen alltid också något sårbart. Ett stråk av det oförutsägbara. En nerv som gav rollerna liv.


Han rörde sig dessutom ovanligt fritt mellan teater och film. Från komedi i regi av Ulf Malmros, Kjell Sundvall eller Colin Nutley till avskalade, kompromisslösa Noréndraman om mänskliga tillkortakommanden som Personkrets 3:1 eller Skuggpojkar.
Krävande roller som lever kvar i minnet, som han gärna varvade med medverkan i polisserier och actionfilmer – från kriminalassistent i Beck till maffialedare i hyllade thrillern John Wick. Hans insatser i publiksuccéer som Tillsammans, Bäst i Sverige och Vägen ut är ytterst minnesvärda, liksom i smalare filmer som Kristian Petris Detaljer eller Lisa Ohlins Veranda för en tenor. Ingen roll var för obetydlig för Michael Nyqvist med sin unika förmåga att kombinera små och stora sammanhang. Som i sin fantasifulla tolkning av Darth Vader i Hasse Alfredssons barnfilm Jim och piraterna Blom.

Stor internationell framgång


Efter Millennium-filmerna Män som hatar kvinnor och Flickan som lekte med elden där han lät journalisten Mikael Blomqvists pendla mellan kaxighet och tvivel öppnades dörren till Hollywood på vid gavel. De sista sex åren har han synts i storfilmer som Abduction och Mission Impossible: Ghost Protocol, och spelat mot superstjärnor som Sigourney Weaver, Alfred Molina, Willem Dafoe och Tom Cruise.

Han axlar också en av huvudrollerna i amerikanska tv-serien Madiba, som i februari hade premiär på kanalen BET, Black Entertainment Television. I miniserien får vi följa Laurence Fishburne som Nelson Mandela, i berättelsen om aktivisten, advokaten och den politiske fången som så småningom blev Sydafrikas president.

Så sent som på Guldbaggegalan i januari i år belönades Michael Nyqvist för sitt nyanserade porträtt av chefredaktör Merkel på Nationalbladet i Pernilla Augusts film Den allvarsamma leken. Tidningsmannen, som kom att bli hans sista stora roll, tolkade Nyqvist enastående, med lika delar melankoli och bitter sarkasm. 

Ville förstå "den där luftfärden"

Vid tiden för sin död hade han just avslutat inspelningen av thrillern Hunter Killer med Gerhard Butler och Gary Oldman. Tillsammans med Colin Firth, Matthias Schoenaerts och Max von Sydow hann han också filma det historiska dramat Kursk, om ryska u-båtskatastrofen, i regi av Thomas Vinterberg.

Om barndomen, då han blev bortadopterad, och om sökandet efter sin identitet berättar han utlämnande i böckerna Dansa för oss (2013) och När barnet lagt sig (2014) . "Jag skrev för att försöka förstå den där luftfärden, när jag sträcks över från en famn till en annan och i den nya famnen får jag ett namn och en adress." förklarade han.
På vägen lyckades han också ta den känslan och förvandla den till stor skådespelarkonst.