Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Han leder Guldtuben – och kan vinna pris

I kväll leder 20-årige Hampus Hedström den stora Youtube-galan Guldtuben ihop med Nour El Refai. Och, ja, han är rätt nervös.

– Jag brukar inte bli nervös, det är få gånger det händer, men inför den här galan är jag faktiskt lite pirrig. Alla mina kollegor är där så man vill ju prestera bra såklart. Inte göra bort sig. 

Vid sin sida på scenen i Stockholm har 20-åringen från Sunne också den rutinerade Nour El Refai att stödja sig mot, och framför honom sitter många av hans kompisar. Antingen vid skärmen därhemma då galan livesänds på Splay och Viafree, eller på plats i Cirkus gamla anrika lokaler på Djurgården.

Vänner i publiken

– Till skillnad från den stela Guldbaggegalan så är Guldtuben som en familjefest. Det är ett jäkla drag! Många i den här branschen umgås väldigt tajt och flera i publiken är mina vänner, det blir som att jag får representera och visa upp hela Youtubeåret för oss allihop.

Där Hampus Hedström själv varit en vital del. För två år sedan besökte han Guldtubengalan som "en liten och skraj kille" med 5 000 prenumeranter. Året därefter  var han nominerad i tre kategorier och i år, med drygt 200 000 följare på sin Youtubekanal, leder han alltså hela festen ihop med Nour El Refai - och kan även plocka hem året humorpris. Fast konkurrensen är tuff med Lakidoris, Random making movies, Keyyo och I just want to be cool.

Nomineringen en vinst

– Ja, det blir inte lätt. Det är grymma människor jag tävlar mot, och med tanke på hur många som jobbar med humor på Youtube ser jag redan nomineringen som en slags vinst. Dessutom ligger mitt fokus på att ro galan i hamn.

Är det inte lite oförskämt om värden skulle sno åt sig ett av kvällens finaste pris?

– (skratt) Jo, kanske det. Men det gjorde ju Keyyo, min vän Kristina Petrushina, när hon ledde galan förra året. Vi får väl se om jag kan göra om hennes bravad.

Oavsett vart de 15 priserna (flest någonsin) tar vägen i kväll så har 20-årige Hampus Hedström från Sunne en intensiv och lyckad period bakom sig. I vintras lämnade han föräldrahemmet i Värmland och flyttade till Stockholm där han numera kan leva på intäkterna från sin Youtubekanal.

Breddat sig

– Det har gått jättebra och jag har verkligen fokuserat på min kanal, men även kunnat bredda mig med olika inspelningar, serier och stand up. 

Kommer vi att få se dig i SVT också, likt dina föregångare Gina Dirawi och William Spetz?
– Kanske det, men det är inget jag funderar på just nu. På Youtube kan man göra filmer och inslag helt utan mellanhänder. Det gillar jag.

FOTNOT: Guldtuben direktsänds i kväll mellan kl 20 och 21.30 på Splay och Viafree.