Han knep boken om Bruce

Det blev en ganska fantastisk dag i slutet av januari för Natur och Kulturs förlagschef. Manuset som värkte i väskan var inte vilket som helst utan Bruce Springsteens egenhändigt skrivna självbiografi, Born to run.

ANNONS
|

Ibland går det bara så lätt. Det ringde plötsligt i telefonen och i andra änden var en svensk representant för det amerikanska förlaget Simon & Schuster, som ger ut Bruce Springsteens bok och som nu håller hårt i varje del av lanseringen.

–Ja, så var det. Det kom en förfrågan om vi var intresserade av att ge ut en stor amerikansk artist, säger Richard Herold, som är förlagschef på Natur och Kultur, med en märkbart nöjdhet i rösten, och fortsätter:

–Sedan framkom det att författaren var Bruce Springsteen, det var ju en fantastisk fråga att få, men det är klart att vi ville läsa manuset också. Så det blev en spännande kväll, att sätta sig i soffan och läsa, samtidigt som jag lyssnade på hans musik.

ANNONS

Köpte Born in the USA

Uppdraget hade inte föregåtts av någon budgivning, det amerikanska förlaget har varit måna om att inte Springsteens text ska spridas till för många för tidigt så de valde i stället ut en antal förlag i länder där Bruce Springsteen har en stor skara fans. Att få frågan är förstås en vinstlott i förlagsbranschen, och Richard Herold beskriver också hur uppdraget taggat hans medarbetare, som känner en gemensam stolthet över uppdraget.

–Den första lp:n jag köpte för egna pengar var Born in the USA, då var jag 13 år. Men jag kan inte säga att jag är det största Springsteen-fanet på förlaget, det finns de som följt hans karriär närmare än jag, de som nästan grät av glädje när vi fick det här uppdraget. Vi är ett tjugotal personer på förlaget och vi har samlats kring det här.

Vad tycker du om den?

–Det är en fantastisk bok. Den handlar ju om artisten, om hela karriären. Men boken har ett annat djup, man får så mycket mer, han bjuder in sina fans i sitt privatliv. Det är en väldigt drabbande läsning.

Hur är Bruce Springsteen som författare?

–Han har sinnet för bilder, precis som i hans musik, här finns också mycket humor, mycket svart humor. Han är en berättare i grund och botten. Han har en enorm önskan till ärlighet i allt han gör – i relationer, i kärlek, i musiken.

ANNONS

Är det något i innehållet som förvånar dig?

–De personliga bitarna, kring pappan och depressionerna. Detta är ju en person som är van att allt är under hans kontroll, han är på toppen av sin karriär, och nu bjuder han verkligen in läsaren i sitt liv. Jag hajade till några gånger över att han delar med sig av de här sakerna, det nära och personliga.

Har du träffat honom personligen?

–Nej, jag blev inbjuden till sista konserten i Göteborg i somras, men det blev inte att vi sågs.

Han gör ju en bokturné i USA i samband med släppet, kommer han hit också?

–Det är ju inte helt uteslutet att han skulle kunna komma hit. Inget är bestämt, men jag tror absolut att det finns på kartan, det är bara ett pussel att lägga, det ska stämma med så mycket.

Hur färdigt var manuset när ni fick det i vintras?

–Det var färdigt i sin grundversion, sedan har man fortsatt att arbeta med det i USA, det har kommit löpande ändringar till oss. Det har varit ett otroligt intensivt arbete. Erik MacQueen som har översatt boken till svenska har lagt sin sommar på den och Lawen Mohtadi som är redaktör här hos oss har jobbat hårt de senaste månaderna.

ANNONS

Hur styrda har ni varit av amerikanerna i lanseringen?

–Vi är hårt styrda av dem, de är otroligt måna om att boken ska lanseras i de steg de har tänkt sig, att allt kommer i rätt ordning.

Hur många böcker hoppas ni kunna sälja?

–Det är svårt att veta hur många ex det blir. Men jag hoppas att vi säljer mellan 50 000 och 100 000 exemplar under hösten.

Fakta: Born to run

Born to run är namnet på Bruce Springsteens självbiografi som ges ut på tisdag, 27 september och titeln på hans genombrottsalbum. Dessutom är det namnet på en tidigare bok om hans liv, av rock­kritikern Dave Marsh 1979.

Boken är skriven av Bruce Springsteen själv, inga spökskrivare har varit inblandade. Upptakten var en text till den egna webbsidan 2009, efter att E Street Band kört en tolv minuter lång show i pausen på Super Bowl. Sedan dess har han fortsatt att skriva, under sju års tid.

I boken berättar Bruce Springsteen bland annat om relationen till sin pappa, Doug Springsteen och om sina återkommande depressioner.

Översättare är Erik MacQueen, som själv är musiker.

I samband med boksläppet utkommer samlingsskivan Chapter and verse med två nya låtar, på cd, vinyl och digitalt.

ANNONS