Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Han gör skivomslag av pärlor

För ett par år sedan började Johan Karlgren att göra pärlplattor tillsammans med sin dotter. Hobbyn blev till ett företag och i dag kan han leva på det. Hans senaste projekt är att avbilda klassiska skivomslag.

Allt började för ungefär fyra år sedan, efter att Johan Karlgren spelat det gamla tv-spelet Ice Hockey på Nintendo 8-bit tillsammans med sin dotter Zelda. Dottern började därefter avbilda karaktärerna i spelet på en pärlplatta.

Hon tröttnade snabbt på pärlandet, men Johan fortsatte. Han startade ett Instagramkonto där han började dela med sig av sina alster, och antalet följare växte explosionsartat. I dag är de närmare 38 000 och det som började som en hobby har blivit ett jobb.

– Lägger jag upp något på Instagram så är det nästan alltid tusentals människor som gillar det och några som kallar mig geni, så det är lätt att motivera sig, säger Johan Karlgren som bor i Motala.

Johan Karlgren
Johan Karlgren

Han har designat allt från skateboards till smycken och de har burits av både hip-hop-gruppen Maskinen och fotbollsspelaren Nilla Fischer. Hans förebilder är spelutvecklarna som gjorde de gamla 8-bit-spelen som han växte upp med. 

– I Castlevania så kunde man enkelt se Frankeinstens monster, trots att det bara var 19 pixlar i hans ansikte. Att få till så mycket med så lite är fantastiskt, säger han.

Nu är det alltså klassiska skivomslag som gäller. På sitt Instagramkonto har han delat med sig av allt från The Beatles "Abbey Road" till Carolas "Främling".

– Jag ska på en skivmässa som en kompis anordnar i helgen, så jag tyckte att det var passande, säger Johan Karlgren.

Hur gör du egentligen?

– Det handlar mycket om att se vad som är det viktigaste i en bild, och det börjar ofta med en detalj. Jag måste ju ha med snoppen i Nirvanas "Nevermind" till exempel.

Vilka omslag är du mest nöjd med?

– Det var sjukt roligt att göra Kicki Danielssons "Rock'n Yodel". Carola är jag också nöjd med. Det är inte min favoritmusik, men det är många som har växt upp med dem.

Här är tio av Johan Karlgrens skivomslags-pärlplattor. Kan du se vilka det är?