Prince vid en spelning i Budapest, Ungern, 2014.
Prince vid en spelning i Budapest, Ungern, 2014.

"Han är en av de största"

En musikikon har gått ur tiden. Prince hittades på torsdagen död i sitt hem utanför Minneapolis i USA, 57 år gammal.

ANNONS
|

Beskedet att en av musikvärldens största avlidit kom från hans talesperson Yvette Noel-Schure:

- Det är med djup sorg jag bekräftar att den legendariske, ikoniske artisten Prince Rogers Nelson har avlidit i sitt hem i Paisley Park i morse, sade hon till AFP.

Hyllningarna från kollegor i musikbranschen strömmade kort därefter in på sociala medier.

"Han förändrade världen. En sann visionär", skrev Madonna, medan Rolling Stones-sångaren Mick Jagger kallade Prince för en "revolutionerande artist" och en av de "mest unika och begåvade artisterna de senaste 30 åren".

Prince fördes för några dagar sedan till sjukhus efter en konsert i Atlanta, men fick lämna sjukhuset efter några timmar. En talesperson uppgav då för sajten TMZ att han dragits med influensasymptom i flera veckor. Prince hade dessförinnan också ställt in ett par spelningar.

ANNONS

På torsdagen hittades han livlös i en hiss i sitt hem och trots upplivningsförsök gick hans liv inte att rädda. Dödsorsaken är ännu inte fastställd, rapporterar Reuters.

Prince slog igenom på 1980-talet med plattor som "1999" (1982), "Purple rain" (1984) och "Sign o' the times" från 1987.

- Om det inte vore för Prince hade inte populärmusiken låtit som den gör dag, säger musikjournalisten Mats Nileskär på Sveriges Radio till TT.

Prince gav funken nytt liv genom att blanda ihop den med pop och brittisk new wave och skapade en helt ny genre, berättar Nileskär.

- Han är en av de största musikerna i vår tid helt klart, han är länken tillbaka till populärmusikhistorien och är den stora förnyaren.

Under sin långa karriär har Prince sålt över 100 miljoner skivor, och är därmed en av de artister som sålt flest skivor.

Han vann en Oscar för musiken till filmen "Purple rain" där han också spelade en av huvudrollerna. Han har också tagit emot åtskilliga Grammypriser genom åren.

På 1990-talet ändrade Prince sitt namn till en outtalbar symbol och skrev ordet "slav" på kinden i protest mot sitt kontraktsvillkor med skivbolaget Warner. Några år och många skivor senare kunde han byta skivbolag och började då åter använda sitt riktiga namn.

Prince hade tiden innan han gick bort lagt instrumenten åt sidan för ägna sig åt att skriva sina memoarer. De var tänkta att ges ut hösten 2017 med titeln "The beautiful ones".

- Min första känsla var att jag kunde inte kunde tro det. Jag hade väldigt svårt att ta in det, säger musikjournalisten Ametist Azordegan till TT.
- Det finns ingen, absolut ingen, levande artist som når upp till Prince stjärnglans. Prince star quality är utomjordisk. Han är en musikalisk virtuos som spelar alla instrument själv på sina album och det finns ingen genre som Prince inte kan göra. Det är en väldigt stor förlust för musiken.

Musikjournalisten Per Sinding-Larsen säger att dödsbudet kom väldigt förvånande. Enligt honom var Prince definitivt en av popmusikens allra största förnyare och han jämför honom med David Bowie och Michael Jackson.

ANNONS
- Artister som har varit med om att skruva om pophistorien musikaliskt och stilmässigt.

Fakta: Prince

Prince Rogers Nelson föddes i Minneapolis den 7 juni 1958. Han sägs ha skrivit sin första låt bara sju år gammal och hanterade ett flertal instrument, bland annat gitarr, trummor och piano.

Hans musik kombinerade ofta element från pop, rock, funk, disko, soul och jazz.

Prince skivdebuterade 1978 med albumet "For You" och hade länge en kontroversiell framtoning. Med filmen och skivan Purple Rain (1984) slog han igenom för en internationell publik och ett intensivt turnerande följde.

Bland de album Prince gav ut märks bland andra "Prince" (1979), "Dirty Mind" (1980), "1999" (1982), "Sign o' the Times" (1987), "Lovesexy" (1988), "3121" (2006) och "Plectrumelectrum" (2014)

Prince regisserade spelade också huvudroller i flera filmer, och gjorde filmmusik till bland annat "Batman" från 1989.

Prince gifte sig två gånger; 1996 med körsångerskan Mayte Garcia och 2001 med Manuela Testolini.

Källor: Nationalencyklopedin, AFP, Reuters

ANNONS