Hammarkullekarnevalens glädjebesked - höll ljudnivåerna

Årets Hammarkullekarneval klarade att hålla sig inom de tillåtna ljudnivåerna. Dessutom uppträdde flera av dans- och musikgrupperna som meddelat att de inte skulle delta: "De kom och fixade i ordning detta på två dagar. Även Kiriaka hade vi med oss", säger Karnevalsgeneralen Tony Parath. Men ännu är det inte frid och fröjd, nu väntar Kulturkalaset.

ANNONS
|

"Ljudnivåerna under karnevalståget på Hammarkullekarnevalen höll sig under gränsvärdena.

– Jag är väldigt glad för det, karnevalen är så viktig för göteborgarna, säger Yusra Moshtat, miljöinspektör."

Så inleds ett pressmeddelande från Miljöförvaltningen i Göteborg.Inför årets Hammarkullekarnval drabbades nämligenarrangörerna och de olika dans- och musikgrupperna av ett bakslag. Efter att ha överskridit ljudnivåerna flera år i rad kände arrangörerna att det inte längre var hållbart. Därför skulle dans- och musikgrupperna själva få stå för den eventuella notan. Något som gjorde att flera grupper hoppade av årets karneval.

LÄS MER:Hotas av tunga böter - hoppar av från Hammarkullekarnevalen

LÄS MER:Politikernas kritik mot Miljöförvaltningen: "Fyrkantigt"

ANNONS

I helgen hölls den årliga dans - och musikfesten i Hammarkullen. Och glädjande nog överskreds inte några ljudnivåer. Även grupperna Kiriaka ochCandombe Lubolo valde att delta. Den enda gruppen som brukar vara med som inte deltog var A´bunda.

– De kom och fixade i ordning detta på två dagar. Även Kiriaka hade vi med oss, säger Karnevalsgeneralen Tony Parath.

Det var väldigt bra väder också?

– Vi vill inte ha jättefint väder. Vi vill ha mulet, 22 grader och ingen nederbörd. Det är bra väder för oss. Så det var lite mindre folk detta år vilket förmodligen har att göra med värmen, ramadan och andra konkurrerande arrangemang i staden samtidigt.

Hur många personer kom?

– Jag har pratat lite med polisen som sa att det rört sig ungefär 15 000 till 20 000 personer i området. Det är mindre än vanligt.

LÄS MER:Här tågar 1 600 dansare genom Hammarkullen

En som reagerade på risken för böter var aktivisten och debattören Nabila Abdul Fattah. På mindre än ett dygn samlade hon in 25 000 kronor till Hammarkullekarnevalen för att täcka eventuella böter.

– Pengarna kommer gå till Hammarkullekarnevalen och om det blir eventuella viten. Och om det blir pengar över ska de investeras i ljudmätare, hörselkåpor och allt för att kunna säkra att publiken har det bra och tryggt.Nästa år vill jag inte ha den här diskussionen igen och då ska problemet vara löst. Då kan de dansa och spela i fred som de alltid gjort, sa hon tidigare till GP.

ANNONS

Kom Nabila Abdul Fattahs insamlade pengar till användning?

– Vi hann inte köpa några hörselkåpor till barn, men vi delade ut öronproppar. Vi ska fortsätta med det arbetet och köpa in hörselkåpor till nästa år. Men annars vet vi inte hur det blir. Kruxet med hela grejen är att vi får se.

LÄS MER:Nabila Abdul Fattah samlar in pengar till Hammarkullekarnevalens böter

För snart är det dags för deltagarna i tåget att dansa och spela under Kulturkalaset som just nu har ett vite på sig på 150 000 kronor. Om ljudnivåerna överskrids igen kan det bli Hammarkullekarnevalen som får stå för notan.

– Nu handlar det om helvetes mycket mer pengar. 150 000 kronor, då sänker vi hela karnevalen. Men vi får se vad som kan göras. Om vi ska ha med trumgrupperna, om man kan bygga ordentligt med staket så inte publiken kommer nära och liknande.

ANNONS