Artisten Dilba.
Artisten Dilba.

Hallå, Dilba, som i kväll uppträder ...

ANNONS
|

Vi såg dig senast i Melodifestivalen 2011, vad har du gjort sedan dess?

– Jag jobbar med IT-resurser så det är väl egentligen det jag varit upptagen med. Sen har jag gjort några gig per år. Jag får många förslag från folk som vill att jag skriver för dem men jag hinner inte riktigt.

Skriver du fortfarande till dig själv?

– Musiken tar man ju inte ur någon. Jag brukar säga till folk att musik inte är ett jobb utan ett språk. Kan du prata språket så kommer du att fortsätta vilja göra det. Jag skriver ju fortfarande i källaren men jag har mindre tid nu. När du jobbar med annat så blir du inte lika inspirerad en lördag efter att veckan är slut. Så jag gör det väldigt långsamt.

ANNONS

Blir det mer nytt i framtiden?

– Ja, jag kommer spela nya låtar i Göteborg. De låtar som är skrivna är i linje med det jag gjort förut, mitt språk så att säga. Men när de släpps måste jag hålla öppet för det vet jag inte. Jag har så pass många klara att jag borde släppa en EP men det ska klaffa med allt annat också, men det kommer komma.

Du är ju känd som pokerspelare också men har nu slutat, varför det?

– Egentligen vill jag inte prata om det för jag vill inte marknadsföra poker. Men poker tar för mycket tid i anspråk. Tiden du lägger gör att alla i slutändan är förlorare. Det brukar heta att 96 procent av de som spelar poker är förlorare men egentligen är det hundra procent. Det är också en miljö som är ganska aggressiv och emotionell för vi spelar ju om pengar, vilket tar fram det sämsta hos folk. Så det var en moralisk konflikt med mig själv. Det händer att jag tar en turnering men jag lägger inte ner någon större tid på det längre.

På sociala medier är du väldigt engagerad i problemet med IS och även hur man ska titulera PKK, är det något som kommer leta sig in i din musik?

ANNONS

– Jag har alltid varit väldigt engagerad i kurdfrågan. Jag funderar mycket och ofta på vad jag ska bidra med. På 90-talet var det mycket att definiera vad en kurd är. Problemet är att folk måste kunna relatera till något för att bry sig genuint. Tidiga förhållningssätt i landet har varit att det är bara krig och elände där nere så min tanke var att folk skulle få förstå att en kurd egentligen är samma sak som en svensk. Jag är initiativtagare till en medborgarkonferens som äger rum i riksdagen 29 augusti. Många vill förstå och greppa hela problematiken runt IS. Egentligen handlar det ju inte om religion eller extremism utan handeln runt naturgillgångar är grunden till vad som sker just nu. Det som media brukar fokusera på är främst IS som ett rekryteringsverktyg för extremister. Vi lever i ett tredje världskrig enligt många experter. Staffan Lindberg, professor vid Göteborgs Universitet och delinitiativtagare och jag välkomnar alla som vill delta.

Och i musiken?

– I mitt tredje album som heter Revolution och släpptes 2003 finns det en låt som heter Big Brother Complex och den går i linje med mitt politiska engagemang. Ibland tänker jag att jag skulle skriva något på kurdiska för att supporta mitt folk eftersom kurdiska är ett förbjudet språk.

ANNONS

Vad kommer du att bjuda Liseberg på då?

– Jag tar med mig två gitarrister, Mattias Torell och Mohammad Denebi, så det kommer att bli ett akustiskt gig, ganska lugnt. Jag kommer spela gamla låtar från olika album och så kommer jag även att spela några nya. Jag är supertaggad.

ANNONS