Haggis hetast i Hollywood

ANNONS
|

Han är Oscarsnominerad tre år i rad och Hollywoods kanske hetaste författare.

Nu kommer Paul Haggis med Russell Crowe-thrillern "The next three days".

-Russell har rykte om sig att vara svår. Det gillar jag, säger Haggis.

Hur hjälper man sin älskade att fly från fängelset? Om man är en vanlig filmhjälte spränger man rubbet i luften - men om man är en vanlig lärare i manchesterkavaj?

I Paul Haggis "The next three days" (premiär på fredag) är det läraren John, spelad av Russell Crowe, som ställs inför det dilemmat. Flyktteknik är något han måste lära sig från grunden. Precis som Haggis själv var tvungen att göra när han skrev manuset. Även om filmen är en remake av franska "Allt för henne" från 2008 har Haggis kommit på en helt egen flyktplan.

ANNONS
Research på nätet
-Som författare är jag, liksom en lärare, mycket dåligt utrustad för sådana här situationer - så jag gick ut på nätet och hittade fantastiska saker. Prova själva. Jag lärde mig till exempel att kopiera nycklar och hur man bryter sig in i en bil med hjälp av en tennisboll - jag har testat, det funkar faktiskt men bara på fem procent av bilarna, berättar han.
-Sedan åkte jag till Pittsburgh där filmen utspelas och studerade omgivningarna: Om han hjälper henne att rymma här, vart åker han? Där ligger en tågstation - vad gör han sedan? Där är ett staket och en hyrbilsparkering - hur kommer han dit? Det var nästan för enkelt. Vad kunde gå fel? Det är alltid det svåra, det man har planerat, som går bra. Det som misslyckas är de enkla detaljerna.
Gammal efter 25

Haggis beskriver sin film som "en thriller för folk över 25" och konstaterar att sådana knappt görs längre: "I Hollywood är man gammal efter 25". Projektet fick förstås ett gigantiskt lyft när Russell Crowe skrev på för huvudrollen.

-Russell har rykte om sig att vara svår. Jag gillar att jobba med sådana människor. Jag har själv det ryktet. Jag är själv svår. Men vi kom bra överens och det var en stor lättnad. Jag frågade om det var sant att han och Ridley Scott kommunicerade med lappar under "Robin Hood", men han sade "nej nej, det var inget, Ridley och jag har en lång gemensam historia".
-Jag hoppades nästan att vi skulle börja slåss någon gång, men vi behövde inte ens höja rösten. Han litade på mig, vi hade ömsesidig respekt och jag ser fram emot att jobba med honom igen.

Född: Mars 1953 i London, Ontario i Kanada

Bakgrund: Son till två teaterägare. Ville först bli mode- eller filmfotograf men började skriva manus i Hollywood redan på 1970-talet. Jobbade med tv-serier som "Lagens änglar" och "Walker, Texas ranger" och slog igenom stort som filmmanusförfattare med Clint Eastwoods "Million dollar baby" 2004. Den gav honom hans första Oscar.

Redan nästa år fick han två till, manus och regi, för sin regidebut "Crash". Sedan dess har Haggis skrivit bland annat "Flags of our fathers", "Letters from Iwo Jima" (Oscarsnominerad), Bondfilmerna "Casino Royale" och "Quantum of solace", "In the valley of Elah" (också regi), "Terminator salvation" (medförfattare) och nu "The next three days" som han också regisserar.

Trivia: Paul Haggis var aktiv scientolog i 35 år men lämnade kyrkan bland annat för dess motstånd mot homoäktenskap och trakasserier av avhoppare.

Han är också en av initiativtagarna till Artists for peace and justice, ett nätverk bland Hollywoodeliten som arbetar mot fattigdom. Just nu arbetar de med att bygga skolor i Haiti.

Vi bad Paul Haggis ge tre råd till dig som drömmer om att bli framgångsrik filmmanusförfattare. Här är de:

1. Skriv inte det som alla säger åt dig, satsa på något som du själv brinner för, desperat.

2. Bry dig inte om det är kommersiellt eller inte.

3. Skriv inte en film som är baserad på intellektet. Filmer är inte intellekt, de är känsla, göm de djupa tankarna inuti känslan. Om du får människor att engagera dig i din huvudperson kommer de också att engagera sig i dina åsikter.

ANNONS