Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kritisk till nerskärning. Maria Apelmo har varit ansvarig för den prisade programverksamheten för vuxna på Högsbo bibliotek. När medlen minskas väljer hon att byta jobb. Bild: Britta Ripa

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Högsbo bibliotek skär ner på prisade program

För ett halvår sedan utnämndes Högsbo bibliotek till Författarnas bästa bibliotek. Nu halveras budgeten för den belönade programverksamheten. Åtta evenemang blir fyra per termin, säger Maria Apelmo, programansvarig som nu slutar.

Högsbo bibliotek ligger på andra våningen i Axelhuset på Axel Dahlströms torg. För drygt tio år sedan ville den dåvarande stadsdelsnämndens ordförande Jan Bergqvist (S) utveckla verksamheten till att bli ett levande lokalt kulturhus. En tjänst som programansvarig bibliotekarie skapades, Maria Apelmo tillträdde och har fram till i dag drivit programverksamheten för vuxna. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

"Bästa programmet"


- Axelhuset är en mötesplats för de som bor i stadsdelen. Vi har under åren haft ett brett program med uppläsningar och samtal med författare och poeter, uppträdanden av professionella musiker i olika genrer och teater, berättar Maria Apelmo.
Kultur i Väst och Författarcentrum Väst delar varje år delar ut priset till det bibliotek som har det bästa litterära programmet. 2016 fick Högsbo bibliotek priset med motiveringen:
"…) litterära program av hög dignitet och integritet, och med en närmast perfekt mix av poesi och prosa och av lokala och icke-lokala författare. Så här bra kan ett stadsdelsbibliotek vara. Vi är imponerade!"
I år minskas programbudgeten för vuxna från 100 000 kronor till 50 000 kronor, för barn från 75 000 kr till 50 000 kronor, per år.
- Varför man vill rasera en verksamhet som varit så bra, undrar Maria Apelmo, som nu lämnar Högsbo bibliotek för att arbeta som kulturpedagog och bibliotekarie på lekterapin vid Östra sjukhuset.
- Jag vill inte jobba kvar i en stadsdel där ledningen är så okunnig om den professionella verksamhet som biblioteket har bedrivit.

"Omprioriteringar"

Susanna Månsby är chef för Högsbo bibliotek sedan 2015. 
 Verksamheten ju bedrivits med 100 000 kronor i ett antal år, varför väljer du att halvera den?
- Det finns inga öronmärkta pengar till programverksamhet. Jag har en budget att följa och har gjort omprioriteringar därför att budgeten inte gick ihop, förklarar Susanna Månsby.
Är det inte synd att skära ner på programverksamhet som ni till och med fått pris för?
- Jo då, det tycker jag också, men måste jag välja mellan att säga upp personal och dra så ner så ser jag ingen annan lösning, säger Susanna Månsby.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.