Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Höga Nord Rekords vägrar att kompromissa

Det startade lite som ett skämt, men i dag lever Mathias Nilsson och Gustaf Dicksson på att jobba med musik. Och allt har gjorts på deras villkor.

Mathias Nilsson och Gustaf Dicksson träffades 2008, när de jobbade i köket på samma restaurang. De delade intresset för skivor, musik och populärkultur, och när Mathias Nilsson återvände till Göteborg efter en tid i New York hade Gustaf Dicksson öppnat skivbutiken Music Lovers Records. Det blev startskottet för det som i dag är ett kafé, en skivbutik och två skivbolag - Höga Nord Rekords och Omlott.
– När jag flyttade hem från New York var jag fast besluten om att jag ville göra någonting, starta någonting, och Gustaf hade precis dragit igång butiken. Så jag frågade om han ville starta ett skivbolag ihop med mig. Till en början var vår vision att vi skulle kartlägga Göteborg, vår närhet, musikaliskt. Men med åren har det blivit bredare. 
Mathias Nilsson har alltid gillat musik, alltid gillat skivor. Som barn kunde han sitta och gå igenom sin pappas skivsamling i timmar.
– Det har alltid varit något jag har kunnat försvinna in i. Musik har varit väldigt förknippat med min fantasi, jag tänker på det nästa jämt.

Det finns många som gillar skivor, men det är inte alla som väljer att leva på det?
– Nej, det är för att det är så korkat! Det har varit vår hobby, både min och Gustafs, sedan vi var barn. Tillslut blir man väl så pass duktig på det att man hittar en väg att kunna leva på det. Någonstans vill man ju utveckla sin hobby och då blev detta det naturliga steget. Från skivsamlare till att ge ut musik.
För Gustaf Dicksson handlar det också om att hantera någon slags tristess i tillvaron. Han och Anders Björnsson, som han startade skivbutiken Music Lovers Records med i Antikhallarna för fyra år sedan, kom från Borlänge till Göteborg för att jobba kök. 
– Det började nästan som ett skämt. "Vi borde starta skivaffär.,, allt annat är bara skit". Men mitt liv har alltid kretsat kring plattor och musik, så tanken växte sig fast. När man väl bestämt sig finns det ingen väg tillbaka, det hade känts som ett svek mot sig själv.

Men det måste ju finnas många som suttit och skämtat om att starta en skivbutik och ändå inte gjort det?
- Att bo i Sverige i dag och klaga över sin tillvaro känns rätt så onödigt. Är du en 30-årig vit medelklassman, sluta klaga. Vill du göra något så kan du göra det själv, det finns ju alla möjligheter här, säger Mathias Nilsson.
- Många är uppfostrade med en tanke om att man måste leva efter en viss levnadsmodell och det blir en begränsning för dem. För mig blev det nästan tvärtom, jag kommer aldrig vilja vara anställd igen, även om jag har sämre ekonomi så är det en frihet jag inte haft sen innan jag fyllde sju och började skolan, säger Gustaf Dicksson.
Även om det inte är enorma summor det handlar om, kan de i dag leva på sina skivbolag, tillsammans med skivbutiken och kafét. Dessutom arrangerar de fester och spelningar under Höga Nord-flagg i Göteborg.
– Men vi gör inga fester som är sponsrade av något bryggeri eller skomärke eller någon annan typ av företag. Vi vill varar helt fristående, inte ägda av någon. Vi vill bevara den lilla kulturen som kanske inte får så stor plats i vanlig media, säger Mathias Nilsson.

Finns det Höga Nord-fans?
- Det finns faktiskt rätt mycket människor över hela världen som samlar på grejerna och köper varenda release, säger Mathias Nilsson. Jag var på en festival i Austin, Texas, i somras med ett band vi ger ut. Vi gick in i små skivbutiker och hittade våra skivor där, jag började nästan lipa för det var en så symbolisk grej. Sånt händer ibland. Vi har fått spridning trots att vi aldrig gjort någon PR. Men jag tror att det är halva grejen med det vi gör. Folk vill hitta det själva.