Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/16

Hård kritik mot "extrem" cirkus i Ukraina

I en ny cirkusföreställning i Ukraina kallad "Extreme Arena" utsätts vilda djur för stora påfrestningar. Föreställningen får nu hård kritik från djurrättsorganisationer. – Inga djur hör hemma på cirkus, säger Moa Richterhagert på Djurens Rätt.

I veckan var det premiär för en ny cirkusföreställning kallad "Extreme Arena" i Ukrainas huvudstad Kiev. Bilder från föreställningen visar vilda djur som utsätts för stora påfrestningar.

En krokodil får käkarna uppspärrade av en man som sticker in sitt huvud i gapet, hästar används för att göra konster på, och tigrar hoppar genom brinnande ringar.

"Inga djur hör hemma på cirkus"

Liknande föreställningar har tidigare kritiserats hårt av djurrättsorganisationer och Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation Djurens Rätt reagerar kraftigt när de hör talas om "Extreme Arena".

– Jag tänker att inga djur hör hemma på cirkus. Speciellt inte vilda djur som tigrar och krokodiler, säger Moa Richterhagert, kommunikationschef på Djurens Rätt.

Hon förvånas över "Extreme Arena" eftersom den allmänna trenden är att allt fler djur tas bort från cirkusföreställningar i världen.

Hoppas på förbud

– Det är den internationella trenden. Det här är ett steg i motsatt riktning, säger Moa Richterhagert.

Hon berättar att djuren som används i cirkusföreställningar ofta lider av att transporteras långa sträckor, förvaras i trånga burar och helt hålls för människans egen vinning.

– I Sverige är det fortfarande tillåtet med elefanter och sjölejon på cirkusar, men vi jobbar för att få bort användandet av vilda djur helt och hållet.

– Vi har samlat in 155 000 namn som vi lämnat till regeringen och hoppas få ett förbud.