Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Håller koll på alla GBG-konserter

Vad gör man när man missat en konsert, och ändå vill få en aning om hur den var? Den frågan ställde sig Jakob Wilén, och startade Facebook-gruppen Setlists GBG - konserter i Göteborg.

När webbredaktören Jakob Wilén missade en konsert med ett av sina favoritband fick han en idé. Han skulle dokumentera alla spelningar som sker i Göteborg, så att han eller vem som helst som vill skulle kunna återuppleva den spelning man missade. I gruppens inlägg kan man läsa exakt vilka låtar som spelades, och Jakob Wilén gör dessutom spellistor på Spotify till varje spelning. På så sätt är det bara att sätta på spellistan och drömma sig bort.

Det finns flera liknande hemsidor där man snabbt och enkelt kan ta del av låtlistor från olika konserter, men Jakob Wiléns Facebook-grupp har ändå något som de andra sidorna saknar.

– På de andra sidorna är det mest stora spelningar som finns med. Jag tar med alla spelningar jag kan komma över. Jag gör ingen skillnad på om det är en stor Ullevi-spelning eller någon okänd som spelar på ett litet hak, säger Jakob Wilén.

Tidskrävande arbete

Arbetet med att få fram alla setlists kan vara krävande, eftersom han inte hinner gå på alla spelningar. När det gäller de stora spelningarna får han fram informationen relativt lätt. Men när det gäller mindre konserter lägger Jakob Wilén stor tid på att kontakta banden själva, för att få veta vilka låtar de spelade.

– Det tar en del tid. Men det här är ju helt och hållet ett hobbyprojekt, jag har ju inga deadlines att förhålla mig till. Jag lägger upp listorna precis när jag vill, säger Jakob Wilén.

Inte ute efter följare

Facebook-gruppen Setlists GBG - konserter i Göteborg har strax över 1 000 gillningar, vilket kanske inte är en jättestor siffra, men enligt Jakob Wilén driver han inte gruppen för att få följare. 

– Nej, egentligen gör jag det bara för min egen skull. Det är väl något slags nördig ådra jag har. Jag gillar att samla, leta och kategorisera information, och jag är rätt bra på det också, säger han.

Sedan starten på hösten 2016 så har det blivit över 700 listor med nya konserter som dokumenterats. Dessutom har Jakob Wilén publicerat omkring 100 ytterligare setlists med mer historiska Göteborgsspelningar, och Facebook-gruppen har blivit ett slags arkiv över Göteborgs musikliv. 

Inspirerad av amerikanska medier

En annan anledning till att Jakob Wilén startade gruppen, säger han är att svenska medier är lite dåliga på att presentera just vilka låtar som spelades när man recenserar konserter.

– Det gör man i stort sett bara när det är arenakonserter. I USA finns det en helt annan tradition av att man alltid presenterar låtlistan. Jag tycker att det är intressant information, säger Jakob Wilén.