Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Mystisk Håkan-konstnär smyckar Göteborgs gator

Den anonyme street art-konstnären bakom Hellström Streetart är på plats i samband med Ullevi-konserterna.

Instagram-kontot Hellström Streetart startades upp för ett år sedan. Kanske har du sett något av konstnärens verk när du promenerat längs gatorna i Stockholm eller Göteborg. De oftast svartvita, drömmande figurerna som kopplas till olika citat från Håkan Hellströms låttexter. Inte sällan finns där också någon röd detalj på figurerna som är strategiskt utplacerade för att passa in i sin omgivning på gatan. Konstnären bakom Hellström Streetart förklarar att konstverken har blivit ett sätt för honom att hålla livslågan uppe.
– Jag gör det för mig själv, därför att jag mår bra av det, säger han.

På plats inför Ullevi-spelningarna

I samband med Ullevi-konserterna är förstås även Hellström Streetart på plats. Konstnären, som annars bor i Stockholm, har placerat sitt senaste verk på Johannebergsgatan. Verket föreställer ett par som kysser varandra, med det tillhörande Håkan Hellström-citatet "Kyss mig, kyss mig, är det på riktigt eller drömmer jag". Bredvid står en ensam hund intill en text med låttiteln "Här kommer lyckan för hundar som oss". På andra sidan syns en gammal man som går iväg, med texten "Det tog så lång tid att bli ung".

– Det var knepigt att göra för det regnade, och det var så mycket folk i omlopp. Jag blev klar klockan sex på morgonen. Man kan säga att alltihop är nära relaterat till mig på ett eller annat sätt, säger konstnären.

Musiken hjälpte honom ur sjukdom

Det är ingen slump att det är just Håkan Hellström som citeras. Hans musik har nämligen många gånger fungerat som en tröst för konstnären, och till med hjälpt honom ur en sjukdom.
– Håkans musik har funnits med mig ett bra tag. Jag lyssnade på honom när jag var inlagd på sjukhus, och det hjälpte mig faktiskt att bli frisk, säger gatukonstnären.

Att Håkan Hellström har gått från att vara en liten klubbartist till att fylla ut Ullevi gång efter gång, är inget som har påverkat konstnären bakom Hellström Streetart.
– Det är så fantastiskt. Det han gör är fortfarande äkta. Han har fötterna kvar där han började, och han gör det han tror på.

Får både kärlek och hat

Personen bakom Hellström Streetart vill inte gå ut med sin egen identitet, eftersom det han gör många gånger är olagligt. Hittills har han aldrig blivit ertappad i processen, men däremot har han fått många glada kommentarer från förbipasserande människor.
– De allra flesta säger att de gillar det, och jag får nästan bara positiv respons, även på sociala medier. Jag är lite chockad över publiciteten faktiskt, säger han.

Men det finns också personer som varit mindre förtjusta i hans konst, och på Instagram har han fått fler hot och hatiska kommentarer.
– Jag kan förstå om man inte gillar det. Men jag tänker att den som hotar mig begår ju ett mycket värre brott, säger han.

Konsten är lättsanerad

Hellström Streetarts verk görs heller med ett annat material än många andra graffitiverk, vilket gör att det är lättare att sanera.
– Jag använder ett vattenbaserat lim, och ofta försvinner det av sig självt när det regnar, säger konstnären.

Under årets Håkan Hellström-turné har konstnären bakom Hellström Streetart också varit på turné, för att se sin idol och för att sprida sin konst.
– Det har blivit som en liten turné för mig själv. Jag har sett honom i Bergen, Karlstad och Stockholm bland annat. 

Konsten kan ta nya vägar

Framöver planerar Hellström Streetart att fortsätta med sin konst, men kanske på andra sätt. 

– Jag håller på så länge jag får ut något av det. Men det kan hända att jag satsar mer på tavlor ett tag. Men jag kommer inte att han något uppehåll bara för att Håkan har det. Jag vill också tacka alla som skickar så fina meddelanden till mig, och så L.D. och Odd Art, utan dem vore inte det här möjligt.

 

 

Kyss mig, kyss mig är det på riktigt eller drömmer jag?...❤️ #håkanhellström #hellstromstreetart #göteborg #ullevi

Ett inlägg delat av #Hellstromstreetart (@hellstrom_streetart)