Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

"Man kan inte vara fri om man är svart"

Hon har kallats "en av svensk musiks starkaste debutanter genom tiderna" och blev förevigad på ett frimärke redan innan första albumet släpptes. Seinabo Sey gästade Håkan förra året i juni och kom tillbaka, i egen regi, samma år.

Sist Seinabo Sey stod på scen i Göteborg var i juni, på Ullevi tillsammans med Håkan Hellström. Hon gästade båda hans spelningar och vann både kritikernas och publikens hjärtan med sina tolkningar av Fri tillslut och Jag hatar att jag älskar dig och jag älskar dig så mycket att jag hatar dig. 
– Han skickade ett mail och frågade om jag ville sjunga, jag tackade ja. Så enkelt var det! Men det var mäktigt, säger hon.
Under gymnasiet var Håkan lite av en vattendelare, där hälften av klassen lyssnade på honom och Broder Daniel och andra halvan på hiphop och r'n'b. På den tiden tillhörde Seinabo Sey definitivt den sistnämnda skaran, men efter att ha hört Håkan Hellströms tal när han vann Musikförläggarnas pris 2013 blev hon ett fan.
– Jag blev helt starstruck. Han är så smart, ärlig och duktig på att kommunicera med människor. Efter Ullevi-konserterna förstod jag att det är det som är hans storhet. Att han är så ärlig. 
När fyller du Ullevi själv?
– Så snart som möjligt, hoppas jag!

Fokus på musiken
Hon skrattar när hon får frågan, men den är inte menad som ett skämt. Seinabo Seys debutskiva Pretend släpptes i oktober förra året och mottogs enormt väl. Faktum är att det, enligt TT:s sammanställning av svenska kritikers årsbästa-listor, var 2015:s allra bästa svenska album. Dessutom hamnade Pretend i topp på flera albumlistor världen över.
Hur följer man upp en sådan succé?
– Man fokuserar på att göra musik - och så skiter man i resten. Musik kan alltid bli bättre och större, det är det som är mitt fokus.
Det finns en tydlig röd tråd i intervjuer med Seinabo Sey: hennes höga krav på sig själv, på sin musik och sina prestationer.
– Andra tycker att jag är hård mot mig själv men jag tycker att det är helt rimligt. Det jag gör är inte lätt och det är klart man måste jobba hårt, men jag får chansen att göra det jag älskar. Att inte jobba hårt då hade varit som ett skämt.
– Dessutom gillar jag att jobba, jag lever verkligen för det och tycker inte att jag är onödigt hård mot mig själv. Men det är klart att det kan bli överväldigande. Ibland glömmer jag att ge mig själv en klapp på axeln.

Andra tycker att jag är hård mot mig själv men jag tycker att det är helt rimligt. Det jag gör är inte lätt och det är klart man måste jobba hårt, men jag får chansen att göra det jag älskar.

Politisk ställning
En annan röd tråd i Seinabo Seys skapande är att hon alltid tagit politisk ställning. I hennes sommarprat från 2015 behandlar hon ämnen som kroppsaktivism och rasism och på Grammisgalan i år fick hon stående ovationer när hon framförde låten Hard Times med över 100 svarta kvinnor på scen under hela framträdandet. 
– Det är självklart för mig att vara politisk som artist, för det är självklart att vara politisk som människa. Min hudfärg gör att det måste vara så. Jag är inte politiker, jag är musiker, och hade älskat om jag bara kunde stå på scen och sjunga. Men som det ser ut i dag, och som det sett ut i hundratals år, kan man inte vara fri om man är svart.
– Sedan är det andra som läser in politik i det jag gör. Om jag hade uppträtt med 100 vita kvinnor på scen, hade det också setts som en manifestation? 

Fan av Göteborg
Bortsett från Way out West har Seinabo Sey precis tillbringat en vecka i Göteborg, där hon skrivit musik tillsammans med producenten Albin "Nibla" Hallberg. 
– Han knäcker verkligen! Det händer så sjukt mycket i Göteborg just nu. Framför allt kring Nibla, med artister som Parham, Ikhana och Skander. Jag är ett stort fan av deras musik och de är fantasiska människor. Jag gick runt hela veckan och sa att: Nej, jag får flytta till Göteborg! Alla är så fina och snälla där. Så får det bli!