Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto: GP/TT.

I kväll avslutar Håkan sitt långa farväl

GP:s Jan Andersson längtar efter att klockan blir 20 och det stora kalaset drar igång. För hur lyckade sommarens spelningar än har varit så blir det ändå alltid bäst på hemmaplan.

Berlin, Stockholm, Gävle, Umeå, Bergen, Bråvalla, Örebro, Karlstad, Borgholm, Malmö och nu, till slut, Göteborg. Håkan Hellström har inte varit i alla städer, men den här sommaren har Sveriges populäraste artist verkligen försökt.

Dessutom gjorde han sex arenaspelningar i vintras och såklart de dubbla Ullevipassen förra sommaren, för knappt 14 månader sedan. Ni ser själva. Det har varit väldigt mycket Håkan Hellström under väldigt lång tid. Så mycket att jag ett tag befarade att möta kvällens spelning med en axelryckning. Rent av en gäspning. Håkan på Ullevi, jaha ..? Men så fungerar det inte, så har det aldrig fungerat, och det borde jag såklart ha begripit. 

För visst känner ni laddningen i luften? På spårvagnen, längs Avenyn, och inte minst hos alla de fans som rör sig på stan.

Och visst pirrar det i magen även hos mig.  Visst längtar jag till dess att klockan passerar 20.00 i kväll och Erik Lundins Välkommen hem glider över i Dom där jag kommer från och konserten drar igång på allvar, i form av en smittande mash up mellan Rinkeby och Frölunda, där Erik Lundins hiphop möter Håkan Hellström sprittpop och publiken kan förenas i ett stort, svettigt party. Så som har skett hela sommaren.

Men. Med all respekt för de många spelningar som Håkan Hellström och bandet har gjort i sommar – det har säkert varit trevliga tillställningar allihop – nu snackar vi Ullevi. Vi snackar Göteborg. Hemmaplan.

Nu glömmer vi giget i Gävle och konserten i Karlstad, lägger Bergen bakom oss. Genom åren har jag sett Håkan Hellström i flera olika städer och kan med gott samvete försäkra er att det alltid blir lite bättre här. Musiken känns lite nervigare, sångerna lite närmare. Allt blir lite mer makalöst, helt enkelt, och dessutom lär Hellström även den här sommaren rada upp en imponerande gästlista.

Klart är att Erik Lundin och Silvana Imam hoppar in, som de gjort på hela turnén, men det vore fint om First Aid Kit och Veronica Maggio återvänder (de spelade med Håkan Hellström på Stadion).

Även Ola Salo, Dennis Lyxzén, Amanda Jenssen och mamma Hellström har medverkat på turnén. Genom åren har Hellström också gästats av alla från Helen Sjöholm och Sven-Bertil Taube till Plura och Thåström, och i år ryktas det om att Way out West-aktuella Eva Dahlgren ska dyka upp. Vi får väl se. Hellre ett eller två riktigt starka gästspel än en parad av mindre lyckade besök. Detta är ju först och främst Hellströms kväll, hans näst sista dans i strålkastarens ljus innan ett långt och välbehövligt uppehåll. Men det här är också fansens kväll. Göteborgarnas. Ullevibesökarnas. Det tror jag att Håkan Hellström är väl medveten om.