Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hon gör skivdebut på äldre dar

Christina Hellström, mamma till Håkan, skivdebuterar vid 74 års ålder. – Jag började skriva låtar som pensionär. Håkan har uppmuntrat mig att ge ut dem, säger hon.

Christina Hellström vill inte på något sätt använda sin sons status som Sveriges största popstjärna. Hon skickade själv sin skiva Ett hål i verkligheten till GP:s redaktion där den landade på fredagen. I det medföljande brevet står ingenting om vems mamma hon är. Man får leta i det finstilta för att upptäcka att Håkan Hellström spelar tamburin på en av låtarna, där musiken dessutom skrivits av hans vapendragare Björn Olsson.

– Jag förstår att det blir uppmärksamhet på grund av Håkan, men jag vill att det här står på egna ben. Håkan har ju sitt eget race. Samtidigt tänker jag naturligtvis inte dölja att han är min son, säger Christina Hellström.

"Började som små vaggvisor"

Hennes eget spelande och låtskrivande har inte riktigt fått tid att utvecklas tidigare i livet. Det var först när Christina Hellström pensionerat sig från arbetet som psykolog som hon kunde släppa fram sin kreativa sida.

– Det började som små vaggvisor till mina barnbarn. Efter ett tag blev texterna för svåra för barnen. Då kände jag att det var dags att ta tag i låtarna på allvar. Sedan har de vuxit fram och blivit fler och fler, berättar Christina Hellström.

Hon nämner stora författare som Baudelaire, Proust och Söderberg som källor till inspiration, även läsandet har tagit fart på senare år. Under yrkeslivet blev det mest facklitteratur. Liksom Håkan Hellström nämner hon också dagdrömmandet och fantasin som ingångar till skrivandet. Sonen har i en tidigare intervju med GP berättat om hur hans mamma hittade på långa, spännande sagor som hon nattade honom med som barn.

Christina Hellström angelägen om att skivan är en helhet där sångerna berättar en historia från början till slut. Bland titlarna finns Du kan aldrig återvända hem, Löftet, Ljudet av ett avsked och Så skön som dårars dröm, kan aldrig de klokas vara.

– Jag skriver texterna hemma, melodierna kommer däremot oftast till mig när jag är ute och går med hunden. Jag går och nynnar och trallar och sedan skyndar jag mig hem för att sjunga in idéerna på en raspig bandspelare. Musikerna på skivan har hjälpt mig att göra färdigt och arrangera låtarna.

"Tunnelseende inför releasespelning"

Ett hål i verkligheten distribueras av Border och kommer att finnas såväl i butik som på Spotify. Christina Hellström har redan material till en uppföljare.

– Nu när jag har satt igång den här processen vill jag fortsätta. Jag ger mig gärna ut och spelar för publik, musikerna är jättefina och är gärna med även framöver. Fast just nu har jag lite tunnelseende inför min releasespelning.

Om det blir några framtida samarbeten mellan mamma och son Hellström återstår att se. Christina Hellström är hur som helst glad för att Håkan uppmuntrat henne att ge ut sin musik.

– Håkan är väldigt engagerad och stöttande. Han tycker det här är spännande och det är förstås roligt.