Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Håkans polisskjorta var inte olaglig

Under sin sista Rullande åska-spelning bar Håkan Hellström en ljusblå polisskjorta. Men den är inte olaglig. – Det är som att ge en t-shirt som det står polis på till sitt barn, säger Thomas Fuxborg som är presstalesperson för polisen i region Väst.

När Håkan spelade sin andra och avslutande konsert i Rullande åska-turnén på Ullevi bar han en ljusblå polisskjorta. Detta fick många GP-läsare att höra av sig och undra om det verkligen var lagligt. Andra menade att det är olagligt.

"Sjukt att han ens får ha den där skjortan på sig", skriver en läsare. "Det är olagligt att bära den skjortan på allmän plats" poängterar en annan.

"Som att ge en t-shirt till sitt barn"

Men Håkans skjorta var helt inom lagens ramar. Om polisskjortan är egentillverkad kan den liknas vid vilken utklädnad som helst. Det berättar Thomas Fuxborg som är presstalesperson på polisen i region Väst.
– Det är som att ge en t-shirt som det står polis på till sitt barn, säger han.

Det här får man inte göra

Däremot är det olagligt att klä sig i en officiell polisskjorta och utge sig för att vara från myndigheten. Brottet kallas för "föregivande av allmän ställning" och avser även yrken som vägtransportledare, tull, kustbevakning, räddningstjänst, ordningsvakt eller skyddsvakt. En sådan överträdelse kan ge upp till sex månaders fängelse.

LÄS MER: Håkans tårfyllda avsked: "Tusen tack för alla år"

Men i fallet Håkan Hellström har alltså något sådant fel inte begåtts.
– Nej, ingen misstar nog Håkan för polis, säger Thomax Fuxborg.