Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Håkan Hellström har fullt upp

Sommaren 2005 tillhör Håkan Hellström. Slutsålda spelningar i hela landet, kärlek överallt. Nu fortsätter han att sprida kärleken till grannländerna. Och på hösten blir det punk.

Solen strålar över Danmark, ölen flödar, alla trivs. Och mitt i alltihop står Håkan Hellström - oerhört nöjd med att vara på jobbet.
– En klyscha, jag vet, men jag har ju världens bästa jobb. Att få ha sin hobby som jobb, att få sätta sig i en buss och åka till ett soligt Roskilde. Kan det bli bättre?

" Visst vill man att folk ska ha ett avslappnat förhållande till sina idoler"

Håkan är tillbaka i Roskilde för första gången sedan 2001. I vilket tält han spelade då minns han inte. Men han minns att det gick bra redan då och att hans musik tycktes göra danskarna precis lika glada som den gör den svenska publiken. Fast kanske inte på samma sätt som i Norge. Där har Håkans förra skiva sålt guld, mycket tack vare en parodi.
– Norges version av Idol har två killar som härmar mig, gester, manér - allt. De har till och med en tävling där det gäller att vara "mest Håkan Hellström". Visst vill man att folk ska ha ett avslappnat förhållande till sina idoler, men just där önskar jag ibland att man kunde få bli tagen lite mer på allvar.

Så illa är det nu inte. Förutom att vara hela Sveriges Håkan så är Hellström ett eftertraktat namn även i grannländerna. Här och var på Roskildecampingen syns tröjor med Håkan Hellström-tryck och någon risk att det blir tomt framför scenen finns knappast.
– Jag har ju spelat i Danmark en hel del. Jag började med 50 pers i publiken och har, successivt, jobbat mig upp. Senast spelade jag på en riktigt stor scen i Köpenhamn. Så visst jag har en bra och trogen publik här också.

"Stort är kul, men jag har tröttnat lite på kravallstaket"

Efter avklarat Roskilde väntar fortsatt Sverigeturné, en turné som bland annat landar hemma i Göteborg i och med Where the action is-paketet i Trädgårdsföreningen den 3 augusti. Och dessförinnan återvänder Håkan till allsångsscenen. Den 26 juli gästar han Anders Lundin och Skansen och bjuder på Visa vid vindens ängar samt egna En midsommarnattsdröm.
– Hur kul som helst. Jag växte ju upp med Allsång på Skansen på Bosse Larssons tid. Det är ett oerhört lugnt och skönt program, ett program som inte MTV-stressar.

Allsång, turné - och sedan, äntligen, semester. I augusti blir det fem välförtjänta dagar på Fårö. En vila som, förhoppningsvis, ger kraft till höstens projekt.
– Inget är klart ännu, men tanken är att sätta ihop Håkan Hellström-kvartetten eller möjligtvis kvintetten. Att få återvända till nationslokalerna och spela punkigare, svettigare och hårdare. Stort är kul, men jag har tröttnat lite på kravallstaket och jättescener, det vore kul att få spela lite i källare och på klubbar.