Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Fortsätt när mörkret kommer och allt gör ont

Emmy Rasper minns tillbaka och inspireras av Håkan Hellström-låten Du är snart där.

Det är 14 år sedan jag tog studenten och till mitt 19-åriga jag vill jag säga "fortsätt". Det känns som att livet just har börjat och du vet ingenting om vad det ska bli av dig eller vad du ska göra precis just nu.


Du sitter i kassan i mataffären och kan alla koder på frukt och grönsaker utantill, du kommer inte minnas dem för alltid men du kommer att minnas det. Om ett halvår upplever du sorg för första gången i ditt liv. Du står utanför en Håkan Hellströmkonsert, det är 2002 och is i vinden och de säger "Daniel är död". Sätt dig på marken men res dig sen. Fortsätt när mörkret kommer och allt gör ont.


Du skär dig i handleden och säger "Det kan ta slut imorgon eller hålla på för alltid, ibland är det så". Sorgen är större än du, men inte för evigt. Du lyssnar på dina vänner som säger att du inte ska vara här nere för alltid. Ta emot händerna som håller i dina, människorna som får dig att skratta och som torkar dina tårar.


Fortsätt som ett hjärta som vägrar sluta slå. När du möter nya leenden och någon kysser dig och som går att lita på. Fortsätt. När ni flyttar ihop i er första lägenhet, när ni skriker på varandra på gatorna, och när ni älskat varandra i sex långa år. När kärleken går över och allt känns fult och fel. Fortsätt ändå. Du behöver möta andra att älska och lita på. Vissa borde du inte lita på. Du blir lämnad femtusen gånger men slutar aldrig tro att det ska bli som i sagorna. Du tror på orden jag kommer älska dig nu.


Blir kastad runt några gånger, som en del måste bli, för att fatta vad som betyder något och vem som går att lita på. Fortsätt älska med hela ditt hjärta, du kommer träffa människor som förtjänar det. Du vågar drömma och vet vad du vill. Fortsätt med det. När du kommer in på journalistutbildningen och är yngst i klassen och inte riktigt vet om du är redo för det är ju en fest i andra änden av stan. Fortsätt ändå.


När du fått hybris och tror att du kan göra allting samtidigt och du har fel och blir kuggad på examensjobbet och ligger i sängen och gråter och det känns som att du räknats ut som ett skämt. Fortsätt. Det finns en stig för dig. Rätta till det du behöver och gå ut med huvudet rakt.


När du börjar jobba på radion och har för stora skor och samtidigt har kommit hem.
Fortsätt. När du får höra att du inte passar som programledare men du vill göra det ändå. Fortsätt. När du jobbar, jobbar och jobbar ändå inte riktigt når fram. När det känns som att inget händer dig, så har du fel, för allt det bästa har inte hänt. När du har jobbat så mycket att vissa vänner slutat ringa dig, andas, packa dina väskor och åk iväg. Res till alla städer du velat vara i. Leta inte efter någon speciell, men fortsätt att leta efter dig själv. Tro inte att livet alltid kommer vara så här, livet förändras hela tiden. Och jag tror att allt det bästa inte har hänt än.


Fotnot. Texten är inspirerad av Håkan Hellströms låt Du är snart där.